Kanada pregovara o blokiranoj opremi za Sjeverni tok 1

Autor: Poslovni dnevnik , 19. lipanj 2022. u 22:00
Turbine je njemački Siemens poslao na servis u kanadsku tvornicu/Reuters

Siemens turbine servisira u tvornici u Kanadi koja je pak blokirala njihov povrat budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kanada je izvijestila da pregovara s Njemačkom o blokiranoj opremi za ruski plinovod Sjeverni tok 1 koju je njemački Siemens poslao na servis u kanadsku tvornicu.

Ruski Gazprom smanjio je sredinom tjedna isporuku plina u Europu cjevovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto, ustvrdivši da mu još nije vraćena turbina koju je poslao njemačkom Siemensu na redovno održavanje.

Siemens turbine servisira u tvornici u Kanadi koja je pak blokirala njihov povrat budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Aeroderivativne plinske turbine za kompresorske stanice Sjevernog toka 1 isporučene su 2009. godine, priopćio je ovog tjedna Siemens Energy.

Proizvedene su u Kanadi i treba ih redovno servisirati, istaknula je kompanija, dodavši da je jedna trenutno na remontu u Montrealu. Njemačka još uvijek značajan dio potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije pa se suočila s ozbiljnom nestašicom.

“Kanadska vlada aktivno razgovara s Njemačkom o tim turbinama i radimo na rješenju”, izjavio je u priopćenju objavljenom u četvrtak glasnogovornik kanadskog ministra prirodnih resursa.

Moskva je u četvrtak upozorila da bi isporuke plina mogle biti potpuno obustavljene ako se povrat opreme otegne.

Komentirajte prvi

New Report

Close