Kanada poseže za zakonom za izvanredne situacije

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2022. u 21:59
Foto: REUTERS

Zemlja ulazi u šesti tjedan prosvjeda koji su onemogućili normalno funkcioniranje.

Suočen s prosvjedima vozača kamiona koji paraliziraju zemlju kanadski premijer Justin Trudeau najavio je aktivaciju zakona za izvanredne situacije kako bi prekinuo prosvjede koji su blokirali granične prijelaze i onemogućili normalno funkcioniranje dijelova Ottawe.

“Blokade škode našem gospodarstvu i ugrožavaju javnu sigurnost. Ne možemo i nećemo dopustiti nastavak protuzakonitih i opasnih aktivnosti”, rekao je Trudeau.

Prosvjede koji se održavaju pod nazivom “konvoj slobode” pokrenuli su kanadski kamiondžije protiveći se mjerama protiv Covida 19 koje nalažu da oni koji prelaze granicu moraju biti cijepljeni ili ići u karantenu, da bi im se naknadno priključili i drugi protivnici politike kanadskog premijera.

Nakon što je SAD pozvao Kanadu da intervenira zbog blokade najprometnijeg mosta Ambassador kojim prolazi trgovinski put prema Detroitu, policija je u nedjelju normalizirala promet nakon šest dana. I dalje, međutim, traju prosvjedi u pograničnim gradovima Windsoru, Ontariju te u glavnom gradu. Dok je većina stanovnika Kanade cijepljena i podržava obavezno cijepljenje, glasna manjina prosvjeduje već punih pet tjedana zbog čega raste nezadovoljstvo građana koji kritiziraju popustljiv pristup.

Zakon o izvanrednim situacijama saveznoj vladi omogućuje primjenu posebnih privremenih mjera kako bi se osigurala sigurnost u izvanrednoj situaciji.

Zakon je dosad primijenjen samo jednom, 1970. kada ga je primijenio Trudeauov otac, premijer Pierre Trudeau. Istovremeno, pokrajinski premijeri Alberte, Quebeca, Manitobe i Saskatchewana usprotivili su se njegovoj primjeni smatrajući ga nepotrebnim. Trudeau je najavio da će mjere biti “zemljopisno ograničene, ciljane samo na ona mjesta gdje je njihova primjena potrebna” te “vremenski ograničene”. Iako zakon dozvoljava i uporabu vojske, njezino korištenje zasad nije planu. Primjenu zakona mora odobriti kanadski parlament u čijim je rukama i ovlast opoziva.

Uz osiguranje policijskih resursa, Kanada će proširiti i mjere protiv pranja novca i financiranja terorizma tako da obuhvate i ‘crowd funding’ platforme. Tamošnje vlasti objavile su da pola sredstava kojima se financiraju prosvjedi dolazi iz SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close