Kanada i Meksiko uzvratili Trumpu

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2018. u 21:59
Premijer Justin Trudeau/REUTERS

Na carine na čelik odgovoreno nametima na 16,6 milijardi dolara američkog izvoza.

Kanada i Meksiko već su uzvratili, a Bruxelles tek najavljuje protumjere na "nezakonitu" i "pogrešnu"  odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o carinjenju uvoznog čelika i aluminija koju kritiziraju i njegovi republikanci i koja bi mogla voditi u trgovinski rat.

Kanada, najveći dobavljač čelika za SAD, uvest će carine koje pokrivaju 16,6 milijarda kanadskih dolara uvoza iz SAD-a, a to uključuje viski, narančin sok, čelik, aluminij i druge proizvode, rekla je ministrica financija Chrystia Freeland, kako prenosi Reuters.

Meksiko je najavio "ekvivalentne" mjere na široku paletu američkih poljoprivrednih i industrijskih prozivoda, među ostalim na svinjetinu, voće. Europska unija zaprijetila je uvođenjem carina na motorkotače Harley Davidson i burbon, a odluku od četvrtka europski čelnici proglasili su "pogrešnom" i "nezakonitom".

Narječitiji je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je optužio Trumpa za "ekonomski nacionalizam", prenosi agencija AFP.

"Mislim da je odluka pogrešna u više aspekata jer odgovara na postojeće međunarodne neravnoteže na najgori način – kršeći i stvarajući ekonomski nacionalizam", rekao je Macron.

"A nacionalizam je rat. Upravo se to dogodilo 30-ih godina", podsjetio je Macron.

Komentirajte prvi

New Report

Close