Kako je najmlađa milijarderka prevarila cijeli svijet

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2022. u 11:24
FOTO: REUTERS/Brittany Hosea-Small

Holmes je postala slavna u Silicijskoj dolini nakon što je 2003. osnovala Theranos u dobi od 19 godina. U javnosti je postala poznata i po svojoj sklonosti nošenja crnih dolčevita poput Stevea Jobsa.

Američka porota u ponedjeljak je proglasila osnivačicu farmaceutske tvrtke Theranos Elizabeth Holmes krivom za prijevaru ulagača u startupu za testiranje krvi, osudivši je po četiri od 11 točaka.

Holmes je osuđena za prijevaru ulagača i zavjeru, ali je oslobođena po tri točke optužnice za prijevaru pacijenata koji su platili Theranosove testove i povezane optužbe za zavjeru.

Porota nije mogla donijeti odluku o tri točke koje se odnose na druge, pojedinačne investitore.

Holmes, odjevena u sivo odijelo, izgledala je staloženo nakon čitanja presude. Datum izricanja presude nije odmah određen.

Tužitelji su rekli da je Holmes (37) prevarila privatne investitore između 2010. i 2015. uvjeravajući ih da Theranosovi mali aparati mogu izvršiti niz testova iz samo jedne kapi krvi dobivene iz prsta.

Holmes je postala slavna u Silicijskoj dolini nakon što je 2003. osnovala Theranos u dobi od 19 godina. U javnosti je postala poznata i po svojoj sklonosti nošenja crnih dolčevita poput Stevea Jobsa.

Privukla je i istaknute bogate ulagače, uključujući medijskog mogula Ruperta Murdocha i istaknute članove uprave. Njezinu neto vrijednost Forbes je 2015. procijenio na 4,5 milijardi dolara.

Prijeti joj do 80 godina zatvora, ali će vjerojatno dobiti mnogo nižu kaznu.

Slučaj je rasvijetlio Theranosov neuspjeli pokušaj da revolucionira laboratorijsko testiranje. Tvrtka se potajno oslanjala na konvencionalne aparate koje proizvodi Siemens za provođenje testova pacijenata, rekli su tužitelji.

Theranos je propao nakon što je Wall Street Journal objavio niz članaka koji sugeriraju da su njegove ‘revolucionarne’ metode manjkave i netočne.

Komentirajte prvi

New Report

Close