Kako je jedna od najbogatijih država svijeta upala u ekonomsku spiralu smrti

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2017. u 09:27
FOTO: Reuters

Prekinuli su im prometne veze i gotovo onemoućili protok roba, građani se brinu jer su police u trgovinama već poluprazne… A prošlo je svega nekoliko dana od objave loših vijesti.

Klizanje prema mogućoj društveno ekonomskoj spirali smrti za Katar je počelo gotovo odmah nakon što je objavljena odluka Zaljevskih zemalja da prekinu veze s tom državom. Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u ponedjeljak su zaredom objavili prekid diplomatskih i drugih veza s Katarom koji optužuju za "potporu terorizmu", posebno mrežama Al Kaidi, džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Iako je jedna od najmanjih arapskih zemalja s oko 2,5 milijuna stanovnika (90 posto su stranci), Katar će osjetiti značajne promjene u opskrbi hranom koju ta malena država uvozi. Na granicama su blokirane tisuće kamiona s hranom, a građani su već razgrabili ono što je bilo u trgovinama. 

Katar je prvi svjetski proizvođač i izvoznik ukapljenog plina i raspolaže trećim najvećim zalihama u svijetu, raspolaže golemim bogatstvom nafte i plina, a prihod per capita je među najvišima u svijetu i teško je bilo povjerovati da će ovaj pritisak Zaljevskih zemalja tako brzo utjecati na osnovne ekonomske pokazatelje te zemlje. No, u svega nekoliko dana pokazalo se da izolacija Katara predstavlja golemi udarac za one koji tamo rade i žive. Panika je zavladala u nekoliko sektora, a i cijene su značajno porasle u područjima transporta, prehrane, zračnog prometa, bankarstva…

Budući da su moćne arapske zemlje prekinule transportne pravce – transport putem LNG-a mogao bi postati skuplji i zbog toga manje konkurentan, a na udaru bi se uskoro mogla naći i radna mjesta u naftnoj industriji. 

Prema analizama vodećih svjetskih agencija i financijski sektor našao se na udaru. Reuters javlja da su neke banke iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina odgodile provedbu nekih ugovora s katarskim bankama, dok Financial Times piše o tome da su saudijske banke već počele tražiti kome prodati svoju kreditnu izloženost katarskim dužnicima. Sve to čini tržište nestabilnim pa se posljedice osjete i na burzama.

Točno je da je Katar jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Točno je i da ima veliku financijsku moć kojom može štititi svoje banke. No, krene li val povlačenja ulagača to teško može izdržati bilo koje gospodarstvo.

Katar može biti ekonomski Golijat, ali čak i divovi mogu pasti, zaključuje u jednom od svojih tekstova Business Insider. 

S&P snizio kreditni rejting Katara, očekuje slabljenje gospodarstva

Agencija Standard&Poor's (S&P) snizila je u srijedu kreditni rejting Katara, što je najnoviji rezultat odluke grupe susjednih zemalja o prekidu diplomatskih i trgovinskih odnosa s tom zemljom.

Sniženje rejtinga došlo je nakon što je katarska nacionalna valuta pala na najnižu razinu u posljednjih 11 godina, a burzovno se tržište urušilo.

S&P je snizio nacionalni kreditni rejting s prijašnjih AA u -AA, a izgledi su promijenjeni u negativne. Imajući u vidu mnoge neizvjesnosti, agencija je rekla da će pratiti situaciju.

Naftom bogati Katar je izoliran od strane svojih susjeda, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate. Oni tvrde da Katar podržava militantne ekstremističke skupine, uključujući takozvanu Islamsku državu i al-Qaedu, što Katar niječe.

Odluka susjednih zemalja dovela je do suspenzije putničkih letova, zabrinutosti zbog nestašice hrane i opskrbe građevinskim materijalom.

"Vjerujemo da će to pogoršati vanjsku ranjivost Katara i utjecati na njegov gospodarski rast i fiskalne pokazatelje", navode iz S&P-a. Iz agencije kažu da očekuju kako će gospodarski rast Katara usporiti, zbog pada regionalne trgovine i korporativne dobiti, a uslijed narušenog povjerenja.

Ističu da je bilo velikih 'nerezidentnih' depozita u katarskim bankama, kao i povećanja njihovih posudbi vladi za financiranje infrastrukturnih projekata.

"Po našem mišljenju, nedavni događaji imaju potencijal da destabiliziraju te nerezidentne depozite i izazovu odljev", smatraju analitičari S&P-a.

Katar će možda morati koristiti nacionalni investicijski fond (Qatar Investment Authority) i državna novčana sredstva, kao i rezerve središnje banke, kako bi riješio problem mogućeg velikog odljeva sredstava.

Najveći trgovinski partneri Katara su izvan regije, no šest država uključenih u blokadu čine 10 posto izvoza Katara i 15 posto njegova uvoza, stoji u izvješću kreditne agencije. (HINA)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa nek teroriziraju po Londonu…

Gdje god produ hrvatski politicari trava ne raste. 🙂

Libija je prosla jos gore nakon sto ih je pohodio Mesic

Romel, 08.06.2017. u 12:16
će osjetiti značajne promjene u opskrbi hranom koju ta malena država uvozi..

Ajde dobro.
Nismo jedini koji nemamo mlijeka,govedine,kruha,jaja,ribe,sira,piletine,salate,jabuka,graha,luka,češnjaka,krumpira,mrkve.

New Report

Close