Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Kako će mali proizvođači prodati sir, a da nije ‘iz gepeka’?

Autor: Agencija VLM
10. svibanj 2014. u 12:17
Podijeli članak —
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Projekt će se do ožujka iduće godine provoditi u Karlovačkoj županiji i Jugovzahodnoj Sloveniji.

Nadam se da ćemo doprinijeti napretku malih sirara u Hrvatskoj i Sloveniji. Želimo potaknuti i unaprijediti proizvodnju kroz tehnološka i poduzetnička obrazovanja. Održat će se i radionice o poduzetništvu u proizvodnju sira, motivacijski seminari za proizvođače mlijeka i sirare, edukacija iz tehnologije proizvodnje sira, kao i edukacija potrošača – najavio je Bojan Matijević, voditelj projekta Regionalne proizvodnje sireva- poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak pod nazivom Napredak.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Istraživanje, pa edukacija

Nadam se da ćemo doprinijeti napretku malih sirara u Hrvatskoj i Sloveniji. Želimo potaknuti i unaprijediti proizvodnju kroz tehnološka i poduzetnička obrazovanja. Održat će se i radionice o poduzetništvu u proizvodnju sira, motivacijski seminari za proizvođače mlijeka i sirare, edukacija iz tehnologije proizvodnje sira, kao i edukacija potrošača – najavio je Bojan Matijević, voditelj projekta Regionalne proizvodnje sireva- poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak pod nazivom Napredak.

Istraživanje, pa edukacija

Do ožujka sljedeće godine provodit će se u Karlovačkoj županiji i Jugovzahodnoj Sloveniji. Za hvalevrijedan projekt, koji bi itekako trebao pomoći sirarima zaslužni su Veleučilište u Karlovcu, Grm Novo mesto- Center biotehnike in turizma, Razvojni centar Novo mesto, svetovanje in razvoj d.o.o, Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski i Udruga malih sirara Karlovačke županije Korni.

Vrijedan je 204.018 eura, od čega je 15 posto vlastitog novca, a ostatak iz europskih fondova. Uključeno je tridesetak sirara, ali je projekt namjenjen većem broju proizvođača i potrošača. Prve aktivnosti su istraživačke, o količini i kakvoći sira, kulturi, konzumacije, sljubljivanju sira s lokalnim prozvodima…

Potom u jesen slijedi i edukacija. Izradit će se i dvojezični kurikulum obrazovanja za poduzetništvo. Formirat će se i Centar izvrsnosti što će omogućiti razmjenu iskustva i znanja u proizvodnji sira. Bit će educirano pet trenera, čime će se stvoriti uvjeti za osnivanje panel skupine od 10 do 14 osoba.

I dok velike industrije imaju takve stručnjake, mali sirari su zakinuti. Međutim, ostvarenjem ovog projekta i njima će se omogućiti da u svakom trenutku dobiju stručni savjet, preporuku i sve što im je potrebno.

Prodaja iz ‘gepeka’

– Nije dovoljno samo napraviti dobar i ukusan sir. Treba biti poduzetan da bi taj proizvod došao do što više potrošača. Sve planirane aktivnosti istodobno će se provoditi na oba područja – dodaje prof. Matijević. Ovom prilikom predsjednica Udruge sirara Korni i tajnica Saveza Višnja Magdić ukazala je na problem prodaje ‘na crno’. Taj je model, nažalost, i dalje prisutan, posebno na odmorištima na kojima se, kako kaže, prodaje iz ‘gepeka’. Njihova nastojanja da se to spriječi nisu dala rezultata, ali ovaj bi projekt mogao promijeniti situaciju.

Autor: Agencija VLM
10. svibanj 2014. u 12:17
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close