‘Zbog Hrvatske BIH više ne može izvoziti mlijeko i meso u EU’

Autor: Agencija VLM , 02. srpanj 2013. u 11:55
Thinkstock

“Dan prijama Hrvatske je i prvi dan kada BiH više ne može izvoziti svoje mlijeko i mliječne proizvode, kao ni meso ili mesne prerađevine u EU”.

Potpredsjednik Delegacije EP za jugoistočnu Europu Jelko Kacin čestitao je sinoć Hrvatskoj na pristupanju EU na sjednici Odbora za vanjsku politiku EP-a, koji je bogatiji za dvanaest hrvatskih poslanika od 1. srpnja. Kacin je čestitao Hrvatskoj i na izboru Nevena Mimice, koji je preuzeo "vrlo važan resor zaštite potrošača".

– Pristupom Hrvatske imamo novi službeni jezik koji razumiju u mnogim zemljama zapadnog Balkana. Prije svega, želim se zahvaliti Europskoj komisiji za doprinos u procesu proširenja EU te želim pohvaliti današnji nastup Fulea kojim je pokazao da Europska komisija želi nadograditi pristupanje Hrvatske Europskoj uniji kroz unapređenje dinamike i ambicija zemalja u regiji na putu k i u EU. Danas je prvi srpanj, dan prijama Hrvatske i prvi dan kada BiH više nije u mogućnosti izvoziti svoje mlijeko i mliječne proizvode, kao ni meso ili mesne prerađevine u EU, ali ni u novu članicu EU Hrvatsku. BiH i dalje nema Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za veterinu i nema jasne vertikalne linije odgovornosti, a samim tim ni stalnih institucija koje su neophodne za zaštitu potrošača. Komisiji toplo preporučujem da u pokušajima rješavanja problema u Bosni i Hercegovini što prije aktivno uključe Mimicu koji može, na jeziku koji razumiju svi u BiH, objasniti zašto BiH također mora zaštititi potrošače u svojoj zemlji i u EU. Potrebno je i što je prije moguće da počne primjena u praksi novog zakona o veterini. Samo na taj način će biti moguće u dogledno vrijeme deblokirati izvoz iz BiH i urediti državu da počne funkcionirati u ovom važnom području. To vrijedi i za potrošače, privredu, poljoprivredu i prerađivačke industrije, trgovinu, kao i za samu državu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Kacin.

Komentirajte prvi

New Report

Close