Najprofitabilnija američka banka nagradit će svog čelnika s 36 milijuna dolara

Autor: Ana Blašković , 22. siječanj 2024. u 12:43
Jamie Dimon izvršni je direktor JPMorgan Chasea od 2005./Shutterstock

Osnovna plaća čelnika banke iznosi 1,5 milijun dolara, ostatak je bonus.

Najprofitabilnija američka banka JPMorgan Chase isplatila je 36 milijuna dolara za prošlu godinu svom dugogodišnjem direktoru Jamieu Dimonu. Nagrada za 2023. oko četiri posto je veća nego prethodne godine i ujedno je najveća isplata od 2005. otkad je na čelu banke, piše Financial Times.

“Godišnja naknada za 2023. odražava upravljanje tvrtkom gospodina Dimona, s rastom u svim vodećim tržišnim dijelovima poslovanja, rekordnim financijskim rezultatima i snažnom bilancom”, rekao je JPMorgan u podnesku regulatoru.

50

milijardi dolara profita ostvarila je američka banka prošle godine

Ispred konkurencije
Na krilima rasta referentnih kamatnih stopa banka je prošlu godinu završila s rekordnom dobiti od gotovo 50 milijardi dolara, znatno nadmašujući poslovne rezultate svojih konkurenata.

Od spomenutih 36 milijuna dolara, na osnovnu plaću Jamiea Dimona odnosi se 1,5 milijuna dolara, a preostalih 34,5 milijuna dolara čini bonus, od čega se većina isplaćuje u dionicama banke.

I ostatak top menadžmenta JPMorgana dobio je veće plaće. Predsjednik Upravnog odbora Daniel Pinto zaradio je otprilike pet posto više, 30 milijuna dolara. Jennifer Piepszak i Marianne Lake, koje zajedno vode segment potrošačkog poslovanja i smatraju se vodećim kandidatkinjama da jednog dana zamijene Dimona, dobile su svaka po 18,5 milijuna dolara, povećanje od gotovo 6 posto.

FT primjećuje da je Dimon često na vrhu popisa najbolje plaćenih izvršnih direktora u velikim američkim bankama, a Forbes procjenjuje njegovu neto vrijednost na oko 1,9 milijardi dolara, od čega je velik dio u dionicama JPMorgana. Dimon gotovo dva desetljeća nije prodao nijednu svoju dionicu JPMorgana. Prošle godine najavio je da planira prodati dio svojih dionica, što bi mu u vrijeme te objave donijelo više od 140 milijuna dolara.

Skok kamatnih prihoda
Visina njegove plaće povremeno je izazivala negodovanje dioničara. Prije dvije godine ulagači su se usprotivili jednokratnoj nagradi Dimonu za koju se predviđalo da će tijekom nekoliko godina iznositi oko 50 milijuna dolara. Većina dioničara na kraju je po prvi put glasala protiv plana plaća na godišnjoj skupštini 2022.

JPMorgan ostvario je prošle godine 49,6 milijardi dolara dobiti, premašivši prethodni rekord iz 2021. kada je vlasnicima isporučeno 48,3 milijarde dolara. Skok neto prihoda od kamata, razlika između onog što banka plaća na depozite i zarade od zajmova, skočio je 34 posto, a snažan rast profita posljedica je i akvizicije propalog regionalnog kreditora, First Republica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobit najvece USA banke 50 milijardi dolara a dug USA se povećao na 34 trilijuna. Zato je čovjek dobio bonus :))

New Report

Close