Joe Biden traži utrostručenje carina na uvoz čelika i aluminija iz Kine u SAD

Autor: Domagoj Puljizović , 17. travanj 2024. u 22:00
Foto: Reuters

U lovu na glasove američki predsjednik želi potporu sindikalnih čelnika u Pennsylvaniji.

Američki predsjednik Joe Biden zalaže se za utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij dok pokušava prikupiti potporu među sindikalnim radnicima u Pennsylvaniji, državi koja bi uoči predsjedničkih izbora u studenom mogla imati odlučujuću ulogu.

Na sastanku s članovima sindikata United Steelworkers u Pittsburghu u srijedu Biden je pozvao predstavnicu SAD-a za trgovinu Katherine Tai da utrostruči carinu na uvoz sa sadašnjeg prosjeka od 7,5 posto, javlja Financial Times.

“Važno nam je da preduhitrimo novi porast kineskog izvoza i njihov kontinuirani pritisak na cijene koji otežavaju konkurentnost američkih čeličana”, rekao je čelni čovjek SAD-a i dodao da njegovi postupci nemaju “nikakve veze s izborima”.

Guši sve konkurente
Tai završava zakonsku reviziju carina koje je bivši predsjednik Donald Trump uveo u svom trgovinskom ratu protiv Kine. Također, trebala bi objaviti istragu o nepoštenoj praksi u kineskoj brodogradnji nakon peticije koju je sindikat United Steelworkersa podnio 12. ožujka koji tvrdi da ih je Kina primjenjivala tijekom posljednja dva desetljeća “gušeći sve konkurente”.

Najviša razina međusobnih odnosa

Namjera povećanja carina vjerojatno će utjecati na nastojanja Washingtona i Pekinga da stabiliziraju odnose koji su se srozali na najnižu razinu od uspostave diplomatskih odnosa 1979.

U potpisanom dokumentu sindikat optužuje kinesku vladu da subvencionira svoju brodogradnju milijardama dolara što prisiljava američke proizvođače čelika da osiguravaju sirovinu po niskim cijenama, piše South China Morning Post.

S obzirom na to da uvoz kineskog čelika iznosi 0,6 posto ukupne američke potražnje, to bi neznatno utjecalo na inflaciju koja je ključni izborni problem za Bidena. “Moramo ulagati u američku proizvodnju, ali također moramo zaštititi investicije i radnike od nepoštenog izvoza povezanog s kineskim gomilanjem industrijskih zaliha”, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalno gospodarstvo Lael Brainard.

Američka ministrica financija Janet Yellen pokrenula je pitanje kineske hiperprodukcije tijekom posjeta Pekingu u travnju. Obujam kineskog izvoza porastao je 14 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, iako je njihova vrijednost pala za 12 posto, navodi američka banka Morgan Stanley.

Namjera Bidenove administracije da poveća carine vjerojatno će utjecati na nastojanja Washingtona i Pekinga da stabiliziraju odnose, koji su se prošle godine srozali na najnižu razinu od 1979. kada su te dvije države uspostavile diplomatske veze.

Prije mjesec dana Biden je izrazio protivljenje predloženoj akviziciji US Steela japanskoj grupi Nippon Steel, što je politički potez koji je uznemirio Japan, ključnog strateškog i ekonomskog saveznika.

Trump je ranije naglasio da će blokirati predloženu ponudu Nippon Steela od 14,9 milijardi dolara. Biden, inače rodom iz Scrantona u Pennsylvaniji, u toj je državi u sklopu kampanje za reizbor proveo više vremena nego u bilo kojoj drugoj.

Ključna država
Podsjetimo, Trump je 2016. godine pobijedio Hillary Clinton u Pennsylvaniji za manje od jednog postotnog boda, a četiri godine kasnije, Biden je ondje pobijedio Trumpa za nešto više od jednog boda. RealClearPoliticsov prosjek državnih anketa pokazuje da su Biden i Trump statistički izjednačeni u toj državi.

Bijela kuća izjavila je da je Biden poručio svom timu da surađuje s Meksikom kako bi se osiguralo da Kina ne može izbjeći američke carine izvozom čelika u SAD preko Meksika.

Aktualni američki predsjednik u veljači je naredio istragu kineskih pametnih vozila, uključujući električne automobile kako bi utvrdio predstavljaju li sigurnosni rizik za Amerikance, odnosno omogućuju li kineskoj vladi pristup podacima koje pametni automobili prikupljaju o svojim vozačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close