Jeftinije aviokarte tek kada epidemija malo splasne

Autor: Tomislav Pili , 04. ožujak 2020. u 22:00
Međunarodni dolasci u SAD past će najviše od krize/REUTERS

U Ryanairu smatraju da će promotivne aktivnosti brzo vratiti putnike, a dio kompanija ukida naknade.

Brzo širenje koronavirusa širom svijeta primoralo je zrakoplovne kompanije na promjenu oprobane strategije koju su do sada koristile kada padne potražnja. Naime, niže cijene karata i preusmjeravanje na područja koja nisu zahvaćena epidemijom ne daje rezultate, pa cijeli niz prijevoznika smišlja drugačije pogodnosti za putnike.

Kako navodi Associated Press, velike kompanije poput američkog Uniteda, Americana i Delte, njemačke Lufthanse i arapskog Emiratesa suspendirale su letove prema Kini do kraja travnja. Dio njih je privremeno ukinuo i letove za Hong Kong, a suspendirane su ili smanjene i veze prema Singapuru, Tokiju, Seulu i sjevernoj Italiji.

Delta i American ne lete za Milano do kraja travnja, a Deltina ljetna linija između New Yorka i Venecije koja uobičajeno počinje 1. travnja pomaknuta je na 1. svibnja. Zrakoplovne kompanije namjeravaju vraćati novac za otkazane letove, ukinuti naknade za promjenu itinerara, a neki prijevoznici, poput British Airwaysa, Americana, Delte, Uniteda i JetBluea namjeravaju ukinuti naknadu za promjenu destinacije za karte kupljene u iduća dva tjedna.

JetBlue je prvi prijevoznik koji je prošloga tjedna omogućio besplatnu promjenu destinacije nakon što je postalo jasno da epidemija nije izolirana samo na Kinu. Kako prenosi Reuters, američka udruga putničkih agencija predviđa da će zbog zabrinutosti širenjem koronavirusa međunarodni dolasci u SAD u prva tri mjeseca pasti za 6 posto što je najveće smanjenje od financijske krize 2007.-2008. godine.

I europski prijevoznici upozorili su ovoga tjedna da epidemija ozbiljno utječe na prodaju kapaciteta. Prvi čovjek Ryanaira Michael O’Leary smatra da bi nakon Uskrsa, kada temperature počnu rasti, širenje virusa trebala značajno usporiti.

“Zrakoplovni prijevoznici tada će odgovoriti promotivnim akcijama koje će vrlo brzo vratiti putnike”, smatra O’Leary. U azijsko-pacifičkoj regiji akcijska prodaja karata već je počela. Malezijski niskotarifni prijevoznik AirAsiaX, koji se našao u financijskim problemima i prije koronavirusa, za 119 dolara nudi neograničeni broj putovanja po Australiji, Japanu, Koreji, Kini i Indiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close