Najbogatiji čovjek na svijetu srušio još jedan rekord nadmašivši nedodirljivog Billa Gatesa

Autor: Tomislav Pili , 18. srpanj 2018. u 07:44
Jeff Bezos ove je godine bogatiji za 51,5 milijardi dolara REUTERS

U 24 sata postao je bogatiji za 746 milijuna dolara.

Da je Jeff Bezos, osnivač internetskog trgovca Amazona najbogatiji čovjek na svijetu već je poznato, no sada je srušio još jedan rekord. Prvi u modernoj povijesti prešao je granicu od 150 milijardi dolara, nadmašivši i do prije nekoliko godina nedodirljivog Billa Gatesa. Prema podacima Bloombergovog indeksa milijardera, imovina Jeffa Bezosa trenutno vrijedi 151 milijardu dolara.

Bezos se u samo 24 sata obogatio za 746 milijuna dolara iako je cijena Amazona na burzi u utorak poskupjela tek 0,5 posto na 1822 dolara. No, u jednom se trenutku u ponedjeljak uspela sve do 1842 dolara jer se kompanija priprema za skorašnje lansiranje trodnevne ljetne rasprodaje. Kretanje Amazonove dionice na burzi glavni je generator vrtoglavog bogaćenja njegovog prvog čovjeka. Tijekom ove godine Amazon je na burzi jurnuo gotovo 56 posto, pa se Bezosova imovina “podebljala” za 51,5 milijardi dolara što je više nego cjelokupna imovina najbogatijeg Azijca, vlasnika Alibabe Jacka Ma.

Jeff Bezos daleko je ispred osnivača Microsofta Billa Gatesa koji kao drugi najbogatiji čovjek svijeta posjeduje 95,3 milijarde dolara. Čak i ako se Gatesovih 100 milijardi dolara koliko je “težio” u jednom trenutku 1999. godine, na vrhuncu internetskog balona, prilagodi za inflaciju, u današnjim dolarima taj iznos vrijedi 149 milijardi dolara. Međutim, u “Gatesovu obranu” valja naglasiti kako ga Bezos još ne bi smijenio da Gates dio novca nije donirao. Analiza javno objavljenih podataka pokazuje da je od 1996. donirao 700 milijuna Microsoftovih dionica te 2,9 milijardi dolara u gotovini, prvenstveno kroz svoju zakladu Bill & Melinda Gates.

 

Uplatio 3,4 mlrd. dolara

Čuveni američki investitor Warren Buffett donirao je 3,4 milijarde dolara u dionicama svoje kompanije Berkshire Hathaway. Uz zakladu Bill & Melinda Gates kojoj Buffett tradicionalno uplaćuje donacije, novac je otišao u još četiri zaklade koje vode njegova supruga Jennifer te dva sina i kćer. Buffett je 2006. objavio da će postupno donirati sve dionice koje posjeduje, a do sada je zakladama ukupno uplatio 31 milijardu dolara.

Jeff Bezos sada se približio na korak najbogatijoj dinastiji, obitelji Walton koja kontrolira poznati američki trgovački lanac Walmart, a čiji članovi ukupno drže 151,5 milijardi dolara. No, rapidno bogaćenje Jeffa Bezosa posljednjih godina u skladu je s općenitim trendom koncentracije sve većeg bogatstva u rukama vrlo uskog sloja Amerikanaca. Izvješće Federalnih rezervi je pokazalo da je 2016. jedan posto najbogatijih američkih kućanstava držalo 38,6 posto ukupnog bogatstva u SAD-u. Čak 90 posto kućanstva iz “donjeg doma” istovremeno su posjedovalo 22,8 posto bogatstva. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating http://Hot24.top

New Report

Close