Jeff Bezos otvara novu stranicu u svemirskom turizmu

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2021. u 22:00
Jeff Bezos, najbogatiji Zemljanin, otisnut će se u svemir u 15 sati/REUTERS

Bezosu će se na putovanju pridružiti astronautkinja Wlly Funk, koja će s 82 godine postati najstarija osoba koja se vinula u svemir.

Jeff Bezos, najbogatija osoba na svijetu, pridružit će se klubu astronauta u utorak na prvom lansiranju u svemir njegove tvrtke Blue Origin, što je još jedan ključni trenutak u velikom mjesecu za novu industriju svemirskog turizma.

Nekoliko dana ranije je osnivač Virgin Galactica Richard Branson odletio u svemir, čime je pretekao osnivača Amazona Bezosa u svemirskoj utrci milijardera.

Međutim, ciljevi Blue Origina puno su ambiciozniji – u smislu visine do koje će se uspinjati Bezosova letjelica New Shepard (108 kilometara), ali i što se tiče budućnosti.

New Shepard će biti lansiran u 8 sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjoeuropskom vremenu) 20. srpnja iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa.

Bezosu će se na putovanju pridružiti astronautkinja Wlly Funk, koja će s 82 godine postati najstarija osoba koja se vinula u svemir.

S njima putuje i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, koji će postati najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje tvrtke Blue Origin. Četvrti član posade je Mark, brat Jeffa Bezosa, financijaš koji upravlja s Bezosovom obiteljskom zakladom i volontira kao vatrogasac.

Za razliku od Virgin Galactica, Blue Origin nije službeno počeo prodavati karte za letove. Kompanija želi organizirati dva dodatna leta ove godine i “brojne” u 2022., rekli su AFP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close