Japanske zrakoplovne tvrtke ignoriraju Peking

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2013. u 09:43
Thinkstock

Dvije velike japanske zrakoplovne tvrtke JAL i ANA objavile su u srijedu da više neće kineskim vlastima priopćavati planove leta “zračnom zonom identifikacije” koju je odredio Peking iznad Istočnog kineskog mora.

Dvije velike japanske zrakoplovne tvrtke JAL i ANA objavile su u srijedu da više neće kineskim vlastima priopćavati planove leta "zračnom zonom identifikacije" koju je odredio Peking iznad Istočnog kineskog mora.

Japan Airlines i All Nippon Airways najprije su bile odlučile poštivati tu "zračnu zonu identifikacije" ali je japanska vlada potom objavila da one nisu dužne to činiti.

"Nakon objave vlade da se privatne zrakoplovne tvrtke ne moraju podvrgavati uputama Pekinga, održali smo u utorak sastanak i odlučili da se više ne ravnamo prema tim zahtjevima", kazao je glasnogovornik Japan Airlinesa.

"JAL je prekinuo s podnošenjem svog plana leta u ponoć", naglasio je on.

All Nippon Airways je donio potpuno istu odluku.

Japanska udruga zrakoplovnih tvrtki objavila je kako je dobila uvjerenje Kine da komercijalni letovi tom zonom neće biti sprečavani", kazao je glasnogovornik JAL-a.

U subotu su kineske vlasti jednostrano uvele "zračnu zonu identifikacije" na velikom dijelu Istočnog kineskog mora, između J. Koreje i Tajvana, uključujući mali arhipelag pod nadzorom Tokija – otočje Senkaku, na koji pravo polaže Peking i koji Kinezi zovu Diaoyu.

Komentirajte prvi

New Report

Close