Japanska vlada opet vidi oporavak

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2016. u 21:59
Oporavak se primjećuje u području osobne potrošnje, kažu u Tokiju/REUTERS

Nakon godinu i pol.

Japanska vlada poboljšala je u srijedu opću ocjenu stanja u gospodarstvu, prvi puta od prošlogodišnjeg ožujka, signalizirajući u suglasju sa središnjom bankom oporavak trećeg po veličini gospodarstva svijeta.

"Gospodarstvo je na putu umjerenog oporavka, iako on u pojedinim dijelovima još kasni", konstatirao je vladin kabinet u redovnom mjesečnom izvješću. "Oporavak se primjećuje na području osobne potrošnje", konstatira vlada. Time su poboljšali ocjenu o osobnoj potrošnji prvi puta u tri mjeseca. Napominju također da se u predstojećem razdoblju očekuje njezino daljnje jačanje kako se bude poboljšavala situacija na području zapošljavanja i plaća.

Vlada je optimističnija i u pogledu izvoza koji u cjelini gledano raste a taj bi se trend trebao nastaviti i u predstojećem razdoblju s obzirom na postupan oporavak gospodarstava širom svijeta. Time je Tokio poboljšao ocjenu stanja u vanjskotrgovinskoj razmjeni prvi puta u devet mjeseci. Ujedno su revidirali ocjenu iz prošlomjesečnog izvješća prema kojoj izvoz "više-manje stagnira".

Ohrabruje i poboljšana ocjena o poslovnoj klimi koja se po Tokiju "umjereno oporavlja". Upozoravaju pak na neizvjesnost u svjetskom gospodarstvu i na fluktuacije na financijskim i na tržištima kapitala. Njihova se ocjena nadovezala na jučerašnje produljenje poticajne monetarne politike kojom središnja banka nastoji potaknuti gospodarski rast i inflaciju. Paralelno je BOJ također poboljšao ocjenu stanja u gospodarstvu, ukazujući na oporavak izvoza i gospodarskih aktivnosti u cjelini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close