Japan želi vratiti povjerenje svijetu u slobodnu trgovinu

Autor: Tomislav Pili , 23. siječanj 2019. u 22:00
Premijer Japana Shinzo Abe/REUTERS

Abeov pristup podcrtao je japansku nadu u dobivanje podrške članica G20 u promicanju multilateralnog pristupa rješavanja sporova.

Japan će iskoristiti svoje predsjedništvo nad skupinom 20 najrazvijenijih država svijeta (G20) kako bi obnovio povjerenje u globalni trgovinski sustav, istaknuo je premijer Shinzo Abe tijekom obraćanja Svjetskog ekonomskom forumu u Davosu.

Njegov govor, ocjenjuju analitičari, značajan je u vrijeme kada američko-kineski trgovinski spor postaje jedan od faktora koji mogu usporiti globalni gospodarski rast.

Poziv svima
"Japan je usmjeren na očuvanje i predan unapređenju slobodnog, otvorenog međunarodnog poretka temeljenog na pravilima", kazao je Abe, a prenosi Reuters. "Sve vas pozivam da obnovimo povjerenje u sustav međunarodne trgovine. To treba biti sustav koji je pošten, transparentan i efikasan u zaštiti prava na intelektualno vlasništvo, ali i u područjima kao što je e-trgovina i javna nabava", naglasio je predsjednik japanske vlade. "Zemlja izlazećeg sunca" ove godine predsjeda skupinom G20, a Abe je istaknuo kako u tom klubu namjerava potaknuti raspravu o klimatskim promjenama i načinima vođenja zaštite podataka.

Odbijanje pritiska
Japanski premijer jedan je od samo troje lidera sedam najrazvijenijih zemalja koji ove godine nazoče skupu u Davosu. Abeov istup u Švicarskoj podcrtao je japansku nadu u dobivanju podrške ostalih članica G20 u promicanju multilateralnog pristupa u rješavanju trgovinskih sporova. To bi moglo pomoći vladi u Tokiju u odbijanju pritiska iz Washingtona da otvori svoje – politički osjetljivo – tržište poljoprivrednih proizvoda i poduzme druge korake u smanjenju trgovinskih neravnoteža, smatraju analitičari.

Australija, Singapur i druge potpisnice Transpacifičkog partnerstva (TPP) mogle bi pomoći Japanu u poticanju rasprave o slobodnoj trgovini unutar G20, smatra Abeov ekonomski savjetnik Takeshi Niinami. "Japan mora biti konzistentan u promoviranju slobodne trgovine i ne bi trebao mijenjati stav čak i ako SAD uvijek govore o bilateralnim sporazumima", kaže Niinami. 

Komentirajte prvi

New Report

Close