Japan za dlaku izbjegao tehničku recesiju u zadnjem kvartalu prošle godine

Autor: Ana Roksandić , 13. ožujak 2024. u 21:00
Guverner središnje banke Japana Kazuo Ueda korak je do ukidanja dugogodišnjeg monetarnog eksperimenta/REUTERS

U četvrtom tromjesečju lanjske godine japansko gospodarstvo poraslo 0,1 posto.

Japansko gospodarstvo za dlaku je izbjeglo recesiju u zadnjem kvartalu prošle godine. Prema podacima tamošnjih vlasti, vidljiv je mršav rast aktivnosti koji je bio poduprt poslovnim ulaganjima.

U četvrtom tromjesečju 2023. godine BDP je uvećan za svega 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, u kojima je BDP pao za 0,8 posto.

Plaće moraju rasti
Rast na kvartalnoj razini poduprla su poslovna ulaganja koja su prema revidiranim podacima porasla za dva posto. Prva procjena pokazivala je njihov pad za 0,1 posto. Osobna potrošnja japanskih građana pala je za 0,3 posto, što je nešto snažnije od prethodnih očekivanja.

5,85

posto povećanja plaća zatražili su japanski sindikati

Ta činjenica posebno je važna budući da osobna potrošnja čini više od polovine japanske gospodarske aktivnosti, a ponovo se smanjila na kraju godine budući da su sve veći troškovi života i toplo vrijeme odvratili Japance i Japanke od odlaska u restorane i kupovanja zimske odjeće, piše Reuters. Državna potrošnja Japana je pala za 0,2 posto.

Ministar gospodarstva Yoshitaka Shindo naglasio je da plaće moraju solidno rasti da bi se poduprla potrošnja. U razdoblju od listopada do prosinca izvoz roba i usluga porastao je za 2,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a uvoz je porastao 1,7 posto.

Anualizirana stopa rasta iznosila je u zadnjem tromjesečju 0,4 posto, pokazali su novi podaci. Dosadašnja procjena pokazivala je isti postotni pad. U trećem kvartalu, od srpnja do kraja rujna, ta je stopa pokazivala 3,2-postotni pad aktivnosti.

U tekućem kvartalu japansko bi gospodarstvo moglo pasti zbog usporavanja kineske ekonomije, prekida proizvodnje u Toyotinoj tvornici i podataka o slaboj potrošnji, rekao je Saisuke Sakai, stariji ekonomist u Mizuho Research and Technologies.

Ekonomist Capital Economicsa Marcel Thieliant izjavio je da se japanska središnja banka obično ravna prema indeksu potrošnje koji sama izrađuje te da se čini da nije osobito zabrinuta zbog posustajanja aktivnosti u zadnje vrijeme.

“Budući da će ovogodišnji proljetni pregovori o plaćama iznjedriti veća povećanja (…) no što je većina očekivala, poboljšani su i izgledi da će Bank of Japan na sjednici idući tjedan zaključiti razdoblje negativnih kamatnih stopa”, komentirao je ekonomist Capital Economicsa.

Prvi korak su plaće

Monetarna vlast u Japanu dugo je tvrdila da je snažan rast plaća preduvjet za poništavanje više od desetljeća dugog radikalnog monetarnog eksperimenta.

Kraj deflacije
Japanska središnja banka bi nove odluke o smjeru monetarne politike trebala objaviti 19. ožujka ove godine. Prošli tjedan novinska agencija Kyodo izvijestila da je japanska vlada započela raspravu o službenom proglašenju kraja deflacije.

Najveća japanska sindikalna konfederacija, Rengo, zatražila je povećanje plaća od 5,85 posto ove godine, premašivši razinu od pet posto po prvi puta u 30 godina.

Monetarna vlast u Japanu dugo je tvrdila da je snažan rast plaća preduvjet za poništavanje više od desetljeća dugog radikalnog monetarnog eksperimenta. Japan je prošlog tjedna zabilježio pad realnih plaća (nominalne prilagođene za inflaciju) u siječnju 22. mjesec zaredom, dok je međugodišnja potrošnja kućanstava u istom mjesecu zabilježila najveći pad u 35 mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close