Japan u protuofenzivi kod WTO-a zbog zabrane uvoza morskih plodova

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2023. u 16:00
Tokio bi mogao podnijeti žalbu protiv kineske zabrane Svjetskoj trgovinskoj organizaciji/Reuters

Pozvali su Kinu da odmah stavi izvan snage te mjere.

Kineska zabrana uvoza morskih plodova iz Japana nakon ispuštanja pročišćene vode iz nuklearke u Fukushimi “potpuno je neprihvatljiva”, potužio se Tokio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

U protuargumentu kineskoj obavijesti WTO-u od 31. kolovoza o mjerama obustave uvoza japanskih morskih proizvoda, koje su stupile na snagu prošlog mjeseca, Japan je poručio da će svoja stajališta pojasniti pred relevantnim odborima pri WTO-u.

Pozvali su Kinu da odmah stavi izvan snage te mjere, a pojedini dužnosnici signalizirali su da bi Tokio mogao podnijeti žalbu WTO-u, za koju je američki veleposlanik u Japanu prošlog tjedna rekao da će je SAD podržati.

Japan će objasniti sigurnost ispuštene vode na diplomatskim forumima, uključujući summit ASEAN-a u Indoneziji i summit G20 u Indiji ovog mjeseca, rekao je novinarima u utorak glavni tajnik vlade Hirokazu Matsuno.

“Ništa nije odlučeno o sastanku čelnika Japana i Kine”, dodao je Matsuno, glavni glasnogovornik vlade. Japanski premijer Fumio Kishida i njegov kineski kolega Li Qiang sudjelovat će na summitima ASEAN-a i G20.

Kineski predsjednik Xi Jinping ‘preskočit’ će pak oba skupa. U odvojenom priopćenju japansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je i da je Japan također zatražio od Kine razgovore o zabrani uvoza na temelju odredbi trgovinskog pakta Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

Iako morski proizvodi čine manje od jedan posto japanske globalne trgovine, kojom dominiraju automobili, Japan je u 2022. u Kinu izvezao morskih plodova u vrijednosti približno 600 milijuna dolara, što je čini najvećim japanskim izvoznim tržištem. Kako bi ublažio probleme, Japan planira izdvojiti više od 100 milijardi jena (682 milijuna dolara) za potporu domaćem ribarstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close