Japan i Australija bliskije obrambeno surađuju

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2022. u 22:00
Sporazum su potpisali japanski premijer Fumio Kishida i australski predsjednik vlade Scott Morrison/Reuters

Japanski premijer Fumio Kishida i australski premijer Scott Morrison održali su virtualni samit kako bi zaključili sporazum koji se priprema već nekoliko godina.

Japan i Australija potpisali su u četvrtak sporazum o bliskoj obrambenoj suradnji, što je najnoviji korak u jačanju sigurnosnih veza u pozadini sve veće vojne i gospodarske moći Kine.

Japanski premijer Fumio Kishida i australski premijer Scott Morrison održali su virtualni samit kako bi zaključili sporazum koji se priprema već nekoliko godina.

Australija radi s Japanom, Indijom, Sjedinjenim Državama i Britanijom na jačanju obrambenih veza usred zabrinutosti zbog Kine, uključujući njezin pritisak na Tajvan, slobodu plovidbe u regiji i trgovinske sporove.

Sporazum o recipročnom pristupu (RAA), prvi koji je Japan sklopio s nekom zemljom, omogućit će australskoj i japanskoj vojsci neometanu suradnju u obrambenim i humanitarnim operacijama, rekao je Morrison.

“Japan je naš najbliži partner u Aziji, što pokazuje naše posebno strateško partnerstvo, jedino takvo partnerstvo Australije – ravnopravno partnerstvo zajedničkog povjerenja između dviju velikih demokracija predanih vladavini prava, ljudskim pravima, slobodnoj trgovini i slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, rekao je Morrison na ceremoniji potpisivanja.

RAA je važan sporazum koji otvara novo poglavlje za naprednu obrambenu i sigurnosnu suradnju onoga što je složen svijet koji se brzo mijenja”, rekao je Morrison Kishidi.

Komentirajte prvi

New Report

Close