Japan ‘drži fige’ da Britanija sklopi sporazum o trgovini s EU

Autor: Tomislav Pili , 25. listopad 2020. u 22:00
Liz Truss i japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi/REUTERS

Mnoštvo japanskih kompanija proširilo je svoje poslovanje u Velikoj Britaniji kao ulaznim vratima u kontinentalnu Europu.

Britanski političari ne skrivaju zadovoljstvo sklopljenim instant sporazumom o trgovini s Japanom, no vlada u Tokiju ističe kako je za njezino gospodarstvo mnogo bitniji sporazum Britanije s Europskom unijom.

Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog tranzicijskog perioda.

Sporazum su potpisali japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi i britanska ministrica za međunarodnu trgovinu Liz Truss, a on bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja, nakon što Britaniju prestanu obvezivati trgovinska pravila s EU-om. Sporazum još trebaju potvrditi parlamenti obiju zemalja.

Prvi veliki ugovor

Britansko-japanski Sveobuhvatni sporazum gospodarskog partnerstva (CEPA) ispregovaran je u svega nekoliko ljetnih mjeseci, a dogovoren je prošli mjesec. Velika Britanija ga je pozdravila kao prvi veliki trgovinski sporazum otkad je formalno napustila Europsku uniju.

15,2

milijarde funti procijenjena je vrijednost trgovine između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva

Na zajedničkoj konferenciji za medije ministrica Truss podsjetila je kako su neki govorili da neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo neće moći sklopiti veliki trgovinski sporazum ili da će trebati nekoliko godina da ga dogovori.

„No, danas smo takvim kritičarima dokazali da su u krivu s ovim sporazumom po britanskim mjerilima koji je dogovoren u rekordnom roku“, izjavila je Truss, a prenosi Financial Times.

Sporazum bi trebao osnažiti britansku trgovinu s Japanom na procijenjenih 15,2 milijardi funti, rekla je britanska vlada prošli mjesec. Sporazum u većoj mjeri preslikava postojeći sporazum o slobodnoj trgovini između Japana i EU.

No, dodano je poglavlje o digitalnoj trgovini, a nedostaju kvote za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Umjesto toga, sporazum dopušta Velikoj Britaniji korištenje bilo kojih preostalih kvota Europske unije. Britanski dužnosnici su uvjereni da u kvotama ima dovoljno prostora da se britanski izvoz hrane u Japan održi na sadašnjim razinama, pa čak i poveća.

Ključno za kompanije

Toshimitsu Motegi ustvrdio je da je japanska vlada sačuvala visoku razinu pristupa britanskom tržištu, a za neke proizvode, poput željezničkih vagona i automobilskih dijelova, čak ga i povećala. Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja te je ušla u tranzicijski period do kraja ove godine, tijekom kojeg i dalje pripada jedinstvenom europskom tržištu i carinskoj uniji.

Dok japanske kompanije pozdravljaju sporazum, također pokazuju zabrinutost hoće li London zaista uspjeti ispregovarati dogovor s EU za razdoblje nakon tranzicijskog perioda. Iako će CEPA omogućiti neometanu trgovinu između Ujedinjenog Kraljevstva i Japana, Motegi je naglasio kako je trgovinski sporazum između Londona i Bruxellesa i dalje ključan za japanske kompanije.

„Do današnjih dana, mnoštvo japanskih kompanija proširilo je svoje poslovanje u Velikoj Britaniji kao ulaznim vratima u kontinentalnu Europu. Od iznimne je važnosti da se dobavni lanac između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije održi i nakon britanskog izlaska“, kazao je japanski šef diplomacije.

Obje strane naglasile su kako je CEPA potencijalni temelj za britansko pristupanje Transpacifičkom partnerstvu (TPP), sporazumu koji uključuje Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Maleziju i ostale države pacifičkog prstena. U tom slučaju omogućila bi se dodatna liberalizacija britansko-japanske trgovine, dublja nego što nudi sporazum EU-Japan.

Komentirajte prvi

New Report

Close