Japan bi mogao dio plina prepustiti Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 06. veljača 2022. u 22:00
Japan je veliki uvoznik ukapljenog prirodnog plina/Reuters

Japan je veliki uvoznik ukapljenog prirodnog plina.

Japan će razmotriti opcije pomoći međunarodnoj zajednici u slučaju da ukrajinska kriza prekine opskrbu plinom, rekao je u petak ministar industrije Koichi Hagiuda, signaliziravši implicitno mogućnost prepuštanja dijela pošiljki Europi.

Novinska agencija Jiji izvijestila je u četvrtak da je američka vlada pitala Tokio može li preusmjeriti dio nabavljenog ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu u slučaju poremćaja u opskrbi iz Rusije. Japan razmatra tu mogućnost, izvijestila je japanska novinska agencija.

Na konferenciji za novinare japanski ministar industrije nije želio potvrditi to izvješće, rekavši da ne može komentirati japansku diplomatsku razmjenu. No, Hagiuda je rekao da je Japan godinama bio “pokretačka snaga razvoja tržišta LNG-a”, dodavši da bi željeli razmotriti kako mogu pomoći međunarodnoj zajednici.

Upozorio je ipak da je Japan siromašan resursima, pa mora prvo osigurati dovoljno energije za vlastite potrebe kako bi izbjegao nestašicu struje, s obzirom na prognoze o niskim temperaturama.

Japan je veliki uvoznik ukapljenog prirodnog plina. Situacija u Ukrajini značajno utječe na stabilnu opskrbu Japana energijom, pa ćemo pozorno pratiti situaciju, dodao je ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close