Japan: 225 milijardi USD za vojnu opremu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2018. u 21:59
Premijer Shinzo Abe/REUTERS

Regionalni poredak doveden je u pitanje, tvrdi premijer Abe.

Japan će povećati izdvajanja za nabavu naprednih nevidljivih lovaca, raketa dugog dometa i druge opreme kako bi podupro američke snage suočene s kineskom vojnom moći u zapadnom dijelu Tihog oceana.

Planovi su jasan pokazatelj japanskih ambicija da postane regionalna sila u trenutku dok Kina jača vojne snage a Rusija pojačava pritisak na SAD. Japan će tijekom sljedećh pet godina potrošiti 224,7 milijarda dolara na vojnu opremu.

"SAD ostaje najmoćnija svjetska nacija, no rivaliteti država izbijaju na površinu i uviđamo važnost strateškog natjecanja s Kinom i Rusijom koje dovode u pitanje regionalni poredak", navodi se u nacrtu programa obrane vlade premijera Shinzoa Abea.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, raspoređuje nove brodove i zrakoplove u vode prema Japanu dok se još čeka da Sjeverna Koreja ispuni obećanje i ukloni svoj nuklearni i raketni program.

Japan planira kupiti 45 zrakoplova Lockheed Martin Corp F-35 vrijednih oko četiri milijarde dolara uz 42 zrakoplova koja već posjeduje. Od toga 18 zrakoplova može slijetati i polijetati i vertikalno i bit će raspoređeni na otocima na rubu Istočnog kineskog mora. 

Narudžba zrakoplova pomoći će Japanu i da izbjegne trgovinski rat sa SAD-om. Predsjednik Donald Trump, koji je prijetio uvođenjem carina na japanska vozila, zahvalio je Abeu na kupovini zrakoplova.

Komentirajte prvi

New Report

Close