Janet Yellen poručila da zaoštravanje sankcija Iranu nije nemoguće

Autor: Ana Blašković , 11. listopad 2023. u 22:00
Američka ministrica financija Janet Yellen/Reuters

U SAD-u raste pritisak na Bidenovu administraciju da više pomogne Izraelu.

Američka ministrica financija Janet Yellen upozorila je Iran da ništa nije “skinuto sa stola” ako se ustanovi da je Teheran povezan s ovotjednim napadima na Izrael, dodavši da zasad nisu donesene nikakve odluke o ekonomskim sankcijama.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u srijedu u Marakešu, Yellen je rekla da SAD “konstantno razmatra” svoju politiku sankcija protiv Irana, Hamasa i Hezbollaha. Washington će “koristiti dostupne informacije” i prilagoditi svoj pristup, rekla je Yellen, “najoštrije moguće” osudivši napad na Izrael, prenosi FT.

“Ne bih ništa skinula sa stola u smislu budućih mogućih akcija, ali svakako ne želim izlijetati”, rekla je novinarima odgovarajući na pitanje što SAD planira učiniti sa šest milijardi dolara od iranske nafte. U sklopu razmjene zatvorenika između Irana i SAD-a prošlog mjeseca, SAD je prebacio šest milijardi dolara iz Južne Koreje na račun u Kataru u nastojanju da ublaži napetosti s Iranom.

Opuštena diplomacija

Kritičari kažu da je Washington bio opušten u provedbi naftnih sankcija u naporima da se ponovno pokrenu pregovori s Iranom o nuklearnom programu.

Suučesnik u napadu
Govoreći na godišnjim sastancima MMF-a i Svjetske banke u srijedu, Yellen je rekla da sredstva “nisu dirana” te da ostaju u Kataru kako bi se koristila isključivo u humanitarne svrhe.

Njezine primjedbe dolaze nakon što je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao da je Iran “suučesnik u napadu” kao glavni podupiratelj Hamasa. Iako je rekao da SAD nema informacija koje bi potvrdile da je Teheran izravno odgovoran za planiranje ili vođenje napada, Washington još uvijek nastoji utvrditi činjenice. Upozorenje američke ministrice financija dolaze kada broj mrtvih raste i u Izraelu i u Gazi.

Izrael je izvijestio o 1200 smrtnih slučajeva u smrtonosnom upadu Hamasa ovog vikenda, a palestinske vlasti izvijestile su o 950 smrtnih slučajeva u naknadnom bombardiranju Pojasa Gaze od strane izraelske vojske. Prethodno je Izrael izvijestio da je izvukao tijela 1500 boraca Hamasa.

U SAD-u raste pritisak na Bidenovu administraciju da poduzme daljnje korake kako bi pomogla Izraelu. U utorak je Tim Scott, senator Južne Karoline, visokopozicionirani republikanac u Senatskom odboru za bankarstvo, pozvao Yellen da svjedoči “što je prije moguće” o nedostacima u američkoj politici sankcija protiv Irana, uključujući spomenutih šest milijardi dolara.

“Suočeni sa zlom, moramo koristiti svaki alat, oružje i ekonomske sankcije koje su na raspolaganju kako bismo osigurali sigurnost naše nacije i sigurnost Izraela. Američki narod i Izrael, naš najbliži saveznik na Bliskom istoku, zaslužuju transparentnost i odgovore”, rekao je Scott, prenosi FT.

Izgradnja povjerenja
Kritičari politike Bidenove administracije Teheranu kažu da je Washington bio opušten u provedbi naftnih sankcija u naporima da se ponovno pokrenu pregovor s Iranom i njegovom nuklearnom programu.

Yellen je odbacila kritike navodeći da SAD “nisu ni na koji način ublažio sankcije za iransku naftu i da imamo sankcije za Hamas i Hezbollah”. Također je naglasila da je trenutno usredotočena na “ljudska bića koja su pogođena ovim barbarskim napadima na Izrael”, ali je napomenula da se prati potencijalni ekonomski učinak krize.

2018. tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz iranskog sporazuma i uveo stotine sankcija Teheranu na što je Iran odgovorio agresivnim povećanjem svoje nuklearne aktivnosti. Razmjenu zarobljenika i transfer šest milijardi dolara diplomati vide kao poteze za izgradnju povjerenja koje bi mogli pomoći stvaranju uvjeta za buduće pregovore između SAD-a i Irana.

Komentirajte prvi

New Report

Close