Jack Ma mora predati državi svoj najveći pothvat nakon Alibabe

Autor: Tomislav Pili , 20. travanj 2021. u 15:37
Jack Ma se nakon fatalne izjave u listopadu vrlo rijetko pojavljuje u javnosti/REUTERS

Upućeni izvori tvrde da vlada predlaže prijenos vlasništva na investitora povezanog s državom.

Jedna “kriva rečenica” bila je dovoljna da se jedan od najbogatijih Kineza toliko zamjeri vladi da će sada najvjerojatnije ostati bez najznačajnijeg poduzetničkog pothvata nakon osnutka internetskog trgovca Alibabe.

Kako piše Reuters pozivajući se na upućene izvore, kineski platni servis Ant razmatra mogućnost da osnivač Jack Ma proda svoj udjel u kompaniji i time preda kontrolu. Naime, na sastanku s predstavnicima kineskih financijskih regulatora sugerirano je da bi takav potez razriješio napetosti između Anta i države.

Vladin zaokret

Prema tvrdnjama izvora, odvojeni sastanci Jacka Ma i predstavnika Anta održani su između siječnja i ožujka s dužnosnicima Narodne banke Kine te Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje. Potpuni izlazak Ma iz vlasništva nad Antom određeni je zaokret u zahtjevima kineske vlade.

Naime, Wall Street Journal u studenom je objavio kako kineska vlada želi da Ma preda kontrolu nad samo nekim dijelovima Antova poslovanja. Prema tvrdnjama jednog od izvora, kompanija priželjkuje da Maov udjel, vrijedan milijarde dolara, kupi netko od postojećih dioničara ili barem Alibaba. Ulazak novog investitora nije scenarij koji bi željeli vidjeti u Antu, tvrdi Reutersov izvor.

Drugi pak izvor tvrdi da je tijekom sastanka s regulatorima Jacku Ma poručeno kako mu neće biti dopušteno prodati udjel bilo kojem investitoru ili tvrtki s kojom je povezan te da iz Anta mora potpuno vlasnički izaći.

10

posto dionica izravno drži Ma, ali neizravno kontrolira većinu glasačkih prava

Druga bi opcija bila prijenos vlasništva na investitora povezanog s državom, dodaje taj izvor. Oba izvora tvrde da bi bilo koje rješenje zahtijevalo prethodno odobrenje vlade u Pekingu. Glasnogovornik Anta pak tvrdi da prodaja udjela Jacka Ma nikada nije bila razmatrana.

“Dezinvestiranje udjela Jacka Ma nikada nije bila tema razgovora s bilo kime”, tvrdi glasnogovornik. Ured Jacka Ma nije odgovorio na Reutersov upit za komentarom, a tako su postupili i regulatori te vlada.

Uz plaćanja putem interneta, velik dio Antova poslovanja čini suradnja s malim bankama u mikrokreditiranju, posebno malih poduzetnika, pa je kompanija sve opasniji konkurent velikim državnim bankama.

Podsjetimo, Ma i Ant našli su se na udaru u listopadu prošle godine kada je kineski milijarder na jednom skupu javno kritizirao poslovni pristup velikih kineskih banaka kazavši kako imaju “mentalitet zalagaonice”.

Fatalna izjava dogodila se neposredno uoči početne ponude dionica Anta koja je s očekivanih 37 milijardi dolara prikupljenih od investitora trebala postati najveća u povijesti globalnih burzi. IPO je odlukom regulatora odgođen doslovno jedan dan prije izlaska na burzu u Hong Kongu.

Izlazak Jacka Ma iz vlasništva mogao bi oživjeti planove Antova izlaska na burzu, ističu izvori bliski kompaniji. S time se slažu i analitičari.

Sukob na osobnoj razini

“Izlazak Jacka Ma mogao bi pomoći da se vrijednost Antovih dionica prevrednuje kroz uklanjanje nesigurnosti i razrješenja percepcije da su problemi kompanije s kineskom vladom na osobnoj razini”, ocjenjuje Devan Kaloo, voditelj dioničkog tržišta u Aberdeen Standard Investments.

Izlazak osnivača ne bi se trebao loše odraziti na upravljanje kompanijom, dodaje Kaloo. “Postoji snažan, dobro uhodan profesionalni menadžerski tim koji je već vodio različite kompanije”, tvrdi taj analitičar.

Iako izravno posjeduje tek 10 posto dionica Anta, Ma kontrolira većinu glasačkih prava kroz tvrtke povezane s njime. Tako u tvrtki Hangzhou Yunbo drži 34 posto udjela, a dvije podružnice te tvrtke zajedno kontroliraju 50,5 posto udjela u Antu.

Valja naglasiti kako je udar kineske vlade bio vrlo ozbiljan. Jack Ma se već mjesecima vrlo rijetko pojavljuje u javnosti što je vrlo neobično s obzirom da je prije bio vrlo čest gost javnih skupova. Vlada je donijela i novu regulativu koja znatno otežava Antovo poslovanje, ali i cijelog tamošnjeg fintech sektora.

K tome, protiv Alibabe je otvorena istraga o kršenju slobodnog tržišnog natjecanja koja je prije 10-ak dana rezultirala objavom kazne od rekordnih 2,75 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close