Izvoz soje iz Argentine stao u očekivanju devalvacije

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2023. u 22:00
Javier Milei obećao je ukinuti stroge kapitalne kontrole koje pogađaju izvoznike soje i ostalih žitarica/Reuters

Novoizabrani argentinski predsjednik stupit će na dužnost 10. prosinca.

Slabi urod i obustava prodaje soje zbog očekivane devalvacije pesosa pod novoizabranim predsjednikom Javierom Mileijem gotovo su paralizirali trgovinu poljoprivrednim proizvodima u Argentini. Zemlja je vodeći svjetski izvoznik prerađene soje, a spada među tri vodeća izvoznika kukuruza i značajan je dobavljač pšenice i govedine.

“Trgovinu su danas paralizirali nestašica žitarica i soje, najveća u posljednjih 60 godina, i očekivanja skore prilagodbe (tečaja) nakon Mileijeve pobjede”, rekao je u čelnik udruge za mljevenje i izvoz žitarica i grahorica CIARA-CEC Gustavo Idigoras.

To je prvi službeni istup udruge vodećih proizvođača, uključujući Cargill i Bunge, nakon nedjeljne pobjede libertarijanca i samoproglašenog anarhokapitalista Mileija u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Novoizabrani argentinski predsjednik stupit će na dužnost 10. prosinca. Argentina je zbog troznamenkaste inflacije i slabljenja pesosa uvela strogu kontrolu kapitalnih tokova, što je dovelo do procvata sivog tržišta deviza.

Po službenom tečaju dolar vrijedi 350 pesosa, a po neslužbenom 1000 pesosa. Izvoznici su posebno nezadovoljni strogom državnom kontrolom kapitalnih tokova budući da u brojnim slučajevima moraju vraćati u Argentinu veći dio inozemne zarade i pretvarati je u pesose po službenom tečaju.

Vlada je poljoprivrednicima osigurala nešto povoljniji tečaj, ali sada se čekaju potezi novog predsjednika koji je obećao ukidanje kontrola kapitalnih tokova, smanjivanje poreza, ukidanje središnje banke i dolarizaciju zemlje u kojoj bi inflacija mogla do kraja godine dosegnuti 185 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close