Izvoz agruma iz JAR-a podbacio zbog problema sa strujom

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2023. u 19:00
Foto: Shutterstock

Uzgajivači nisu dosegnuli planiranih 170 milijuna kartona zbog problema u opskrbi strujom zbog zastarjelih termoelektrana na ugljen koji su omeli navodnjavanje, pakiranje i skladištenje u hladnjačama.

Južnoafrički izvoz agruma stagnirao je u sezoni 2023., a cilj nije ostvaren zbog problema u opskrbi strujom i logistici.

Južnoafrička Republika (JAR) drugi je izvoznik agruma u svijetu, nakon Španjolske, a u sezoni 2023. izvezla je 165,1 milijun ‘kartona’ agruma, gotovo kao i u prošloj sezoni, istaknuo je u priopćenju predsjednik Udruge uzgajivača citrusa Južne Afrike Justin Chadwick.

Uzgajivači nisu dosegnuli planiranih 170 milijuna kartona zbog problema u opskrbi strujom zbog zastarjelih termoelektrana na ugljen koji su omeli navodnjavanje, pakiranje i skladištenje u hladnjačama te uska grla u željezničkom transportu i lukama kojima upravlja državna tvrtka Transnet.

“Zagušene luke i disfunkcionalna željeznička mreža skupo su stajali uzgajivače i de facto ometaju prilike za rast sektora uzgoja citrusa”, konstatirao je čelnik udruge.

Dodao je i da će propisi EU-a o temperaturama u hladnjačama koje bi trebale zaustaviti širenje lažnog moljca, štetnika raširenog u supsaharskoj Africi, i gljivične bolesti, crne pjegavosti agruma, stajati sektor 3,7 milijardi randa (201,43 milijuna dolara) godišnje.

EU je nove propise uveo u lipnju prošle godine, tražeći od izvoznika da 20 dana prije otpreme drže agrume na temperaturi nižoj od dva stupnja Celzija.

Udruga je u lipnju procijenila da će novi propisi EU-a o smanjiti izvoz agruma u Europu u ovoj godini za 20 posto, a pad se očekuje i u 2024. EU je najveće izvozno tržište JAR-a i u 2022. bio je odredište trećine izvoza agruma.

Komentirajte prvi

New Report

Close