Eksplozije na Krimskom mostu. Ključna linija opskrbe za ruske snage oštećena je u ‘izvanrednoj’ situaciji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. srpanj 2023. u 07:47
FOTO: REUTERS/Alexey Pavlishak

Krimski most, ključna linija opskrbe za ruske snage u Ukrajini, oštećen je u “izvanrednoj” situaciji u kojoj su poginule dvije osobe i ozlijeđeno je dijete, rekli su ruski dužnosnici u ponedjeljak, a ukrajinski mediji su izvijestili o eksplozijama na mostu.

Promet je obustavljen na mostu koji je Rusija izgradila kako bi svoj teritorij povezala s poluotokom Krimom, koji je Moskva zauzela 2014., rekli su ruski dužnosnici. Reutersova videosnimka prikazuje most na kojem nema prometa.

Cesta duga 19 kilometara i željeznički most su ključni infrastrukturni projekt ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se mercedesom provozao preko mosta 2022. pošto što je popravljen nakon eksplozije.

Sergej Aksjonov, guverner kojeg je instalirala Moskva, rekao je da se izvanredna situacija zbila na 145. stupu mosta koji povezuje krimski poluotok s ruskim Krasnodarskim krajem. Nije pružio daljnje pojedinosti.

Rusko ministarstvo prometa je objavilo da je oštećena cesta na mostu u dijelu bližem poluotoku, no da štete na stupovima nema. Nije rečeno što je prouzročilo štetu.

Novinska agencija RBK-Ukrajina je izvijestila da su se na mostu čule eksplozije.

Grey Zone, ruski kanal na komunikacijskoj platformi Telegram povezan s plaćeničkom skupinom Wagner, objavio je da je most dva put napadnut u dva sata i četiri minute iza ponoći te u dva sata i 20 minuta.

Roditelji djevojčice su poginuli, a njihova je kći ozlijeđena u osobnom automobilu na mostu rano u ponedjeljak, kazao je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti na jugu Rusije. Nije opisao kako su ljudi ubijeni.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješća, a Ukrajina nije odmah komentirala situaciju.

Također, nije odmah bilo jasno što će incident na mostu značiti za dogovor, kojemu su posredovali Ujedinjeni narodi, a koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskog žita u Crnom moru. Ukrajina i Rusija su jedne od najvećih izvoznica žita u svijetu.

Dogovor istječe u ponedjeljak, a posljednji brod koji je otplovio u okviru tog dogovora napustio je luku Odesu rano u nedjelju, prema Reutersovom očevicu i internetskoj stranici MarineTraffic.com.

Komentirajte prvi

New Report

Close