Izranjavanoj Europi njemačko predsjedanje dolazi kao melem

Autor: Tomislav Pili , 01. srpanj 2020. u 22:00
Angela Merkel/Reuters

Trenutak u kojem kormilo preuzima moćna članica nije mogao biti bolji, smatraju analitičari, ali Berlin ne čeka lak posao.

S obzirom na probleme s kojima se Europska unija trenutno suočava i kompromis koji će pri njihovom rješavanju trebati postići, njemačko predsjedanje dolazi u pravi čas, smatraju analitičari.

Berlin je jučer preuzeo rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom suočenom s najdubljom recesijom od 2. svjetskog rata uslijed pandemije koronavirusa koji je do sada na „starom kontinentu“ uzeo više od 100.000 života.

Podjele na liniji sjever-jug

Međutim, korona kriza je i dobrano uzdrmala ideju europske solidarnosti i zajedništva prouzročivši duboke podjele na liniji sjever-jug. Disonantne tonove unutar EU-a i nastanak neformalne skupine pod nazivom “štedljiva četvorka” koju čine Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska potaknuo je prijedlog novog višegodišnjeg financijskog okvira EU-a, u javnosti poznatijem kao “europski proračun”, vrijednom više od bilijun eura.

No, još je više prašine podigao njemačko-francuski plan ekonomskog oporavka vrijedan 750 milijardi eura, a od kojega bi najviše trebale profitirati najteže pogođene države, Italija i Španjolska

Brkić

Skeptičan sam oko pitanja da li će njemačko predsjedanje biti jamstvo višeg stupnja solidarnosti.

Prvi pokušaj dogovora o ta dva politički vrlo osjetljiva pitanja bit će sastanak europskih čelnika od 17. do 18. srpnja. U jučerašnjem razgovoru za javnu televiziju ZDF njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je kako je cilj postići dogovor već tijekom ovog mjeseca.

“Važno je da države poput Španjolske i Italije, koje su posebno teško pogođene, mogu brzo pristupiti novcu”, kazao je Maas dodavši kako se zbog toga dogovor mora postići što je prije moguće. Inozemni analitičari smatraju da to neće biti lagan zadatak. Daniela Schwarzer, direktorica vanjskopolitičkog think-tanka DGAP, za Reuters kaže kako su zdravstvena i ekonomska kriza produbile socijalne i političke tenzije i unutarnje podjele u Europi.

Do kompromisa će doći

S obzirom na te probleme s jedne strane, ali i snagu Njemačke, njezinu ekonomsku i političku moć unutar Europe s druge strane, predsjedanje dolazi u pravom trenutku, kaže za Poslovni dnevnik Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Tajming je dobar jer je Njemačka jedan od glavnih igrača unutar Europske unije.

Dobro je da Njemačka preuzima predsjedanje u vrijeme kada treba donijeti višegodišnji financijski okvir, plan oporavka i pronaći rješenje kako sve to financirati”, ističe Brkić. On je optimističan u vezi postizanja kompromisa, barem minimalnog.

750

milijardi eura vrijedan je njemačko-francuski plan oporavka od krize uzrokovane pandemijom

“Kompromis i određeni stupanj solidarnosti biti će postignuti jer ako se to ne bi dogodilo, cijela ideja europskog zajedništva bi pala u vodu. Međutim, skeptičan sam oko pitanja da li će njemačko predsjedanje biti jamstvo da ćemo svjedočiti višem stupnju solidarnosti među članicama”, poručuje Brkić.

Ciljevi njemačkog predsjedanja bit će i bolja zaštita EU-a od pandemije, bolja koordinacija zdravstvenih politika te dogovor o mehanizmu zajedničkog upravljanja granicama. Na agendi Berlina naći će se definiranje budućih odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom nakon Brexita.

Valja naglasiti kako britanski izlazak rezultira i smanjenim iznosom novca u europskom proračunu, baš u trenutku kada su za ekonomski oporavak potrebne stotine milijardi eura. Kancelarka Angela Merkel morat će se pozabaviti i odnosima s Pekingom, posebno u kontekstu investicijskog sporazuma EU-Kina. Heiko Maas je izjavio kako se otkazani summit EU-Kina u Leipzigu mora održati što je prije moguće.

Komentirajte prvi

New Report

Close