Izrael daje 3,2 milijarde dolara Intelu za tvornicu čipova

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2023. u 13:42
Intelova tvornica u Izraelu vrijedna je 25 milijardi dolara/REUTERS

Bespovratna sredstva iznose 12,8 posto ukupne investicije.

Izraelska vlada dat će američkoj tvrtki Intel Corp bespovratna sredstva u vrijednosti od 3,2 milijarde dolara za izgradnju nove tvornice čipova. Nova tvornica, vrijedna 25 milijardi dolara, bit će izgrađena na području južnog Izraela, javlja Reuters.

Vijest o investiciji američke tvrtke u Izraelu stiže u trenutku dok tamošnja vojska i dalje ratuje s palestinskom militantnom skupinom Hamas. Podsjetimo, sukob na Bliskom Istoku započeo je 7. listopada ove godine napadom te militantne skupine.

Plan proširenja Kiryat Gat lokacije u južnom Izraelu je ‘’važan dio Intelovih planova da se potakne otporniji globalni lanac opskrbe, kao i tekuće i planirane investicije tvrtke u proizvodnju u Europi i SAD-u’’, poručili su iz Intela.

Bespovratna sredstva iznose 12,8 posto ukupne investicije, a poznati američki proizvođač mikroprocesora također se obvezao i kupiti robe i usluge u vrijednosti od 16,6 milijardi dolara od izraelskih dobavljača tijekom idućih 10 godina.

Uz to se očekuje da će novi pogon stvoriti čak nekoliko tisuća radnih mjesta. Intel upravlja s četiri razvojne i proizvodne lokacije u Izraelu, uključujući proizvodni pogon u Kiryat Gatu i zapošljava gotovo 12.000 ljudi u toj zemlji.

U lipnju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao da će Intel u Izraelu izgraditi novu tvornicu čipova vrijednu 25 milijardi dolara, no Intel je do sada odbijao potvrditi tu investiciju. Iz Intela su poručili da su građevinski radovi za proširenje lokacije već u tijeku i da je značajan dio objekta, uključujući temelje i prvi kat, već izgrađen.

Komentirajte prvi

New Report

Close