Iznimno je važno ne preskočiti drugu dozu cjepiva, evo i zašto

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2021. u 09:45
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kao dodatak, studija je otkrila kako je u 98 posto slučajeva potpuna procijepljenost efektivna u zaštiti od smrtnog ishoda.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donosi izvješće u kojem stoji kako 8 posto osoba koje su primile prvu dozu cjepiva su i preskočile primiti drugu dozu. Stručnjaci su iz tog razloga jednoglasno izjavili kako se ona ne smije preskakati. Smatraju da će ona i pomoći da se konačno stvori imunitet krda, ali i da će pojačati zaštitu od ozbiljnih komplikacija i posljedica bolesti COVID-19.

“Mnogi žive u iluziji da su potpuno zaštićeno od samo jedne doze, ali nisu. Neki mogu i ostati bez zaštite ranije nego misle, a da to neće niti znati. Moglo bi se na to gledati kao da je prva doza pumpa, ali druga doza ustvari donosi toj pumpi vodu“, izjavio je dr. William Schaffner, infektolog sa sveučilišta Vanderbilt, piše Ordinacija.

Dr. John Zaia, direktor gradske bolnice Hope u Los Angelesu, koji je i stručnjak za analize cjepiva je izjavio kako ga jako zabrinjava trend preskakanja druge doze cjepiva. Virusi i njegove varijante traže domaćina, pa to znači da što se više ljudi cijepi, virus neće moći pronaći svoj dom. Obzirom se javljaju opasnije varijante, liječnik se nada da će se svi potpuno procijepiti. Dodaje i kako se čini da dvije doze cjepiva sprečavaju i smrtni ishod.

Ističe i kako je studija provedena od strane znanstvenika na sveučilištu Houston pokušala upravo odgovoriti na pitanje kolike su šanse da se kod osobe razvije teži oblik bolesti ali i za smrtnim ishodom ako osoba primi dvije doze cjepiva. Prema ovoj studiji, manje od 1 posto osoba koje su primile dvije doze su završile u bolnici. Brojka se popela na 3 kod onih koji su primili samo jednu dozu.

Kao dodatak, studija je otkrila kako je u 98 posto slučajeva potpuna procijepljenost efektivna u zaštiti od smrtnog ishoda, dok samo jedna doza štiti samo 64 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close