Iznenađujuća pobjeda na izborima u Saskoj-Anhaltu dala njemačkim konzervativcima nadu da bi mogli zadržati vlast u rujnu

Autor: Tomislav Pili , 07. lipanj 2021. u 22:00
Armin Laschet, predsjednik CDU-a, dobio je prijeko potrebni poticaj/REUTERS

Pitanje je može li CDU preslikati uspjeh u Saskoj-Anhaltu na nacionalnu razinu jer je glavni razlog pobjede bila osobna popularnost premijera Reinera Haseloffa.

Iznenađujuća pobjeda Kršćansko-demokratske unije (CDU) na pokrajinskim izborima u Saskoj-Anhaltu dala je njemačkim konzervativcima i njihovom čelniku Arminu Laschetu malu nadu da bi ipak mogli zadržati vlast na saveznoj razini nakon rujanskih izbora za Bundestag.

Prema preliminiranim neslužbenim rezultatima, CDU je osvojio 37,1 posto glasova što je više od pet posto bolji rezultat nego na izborima prije pet godina.

Krajnje desna populistička Alternativa za Njemačku (AfD), kojoj su predizborne ankete čak davale šansu za preotimanje prvoga mjestu CDU-u, osvojila je 20,8 posto glasova. To je tri posto slabije nego na posljednjim izborima. Razočaravajući je to ishod za stranku koja se želi pozicionirati kao baza protestnih glasača na istoku zemlje.

Gubitke od oko 2 posto pretrpjela je Socijaldemokratska stranka (SPD) koja sa Zelenima i CDU-om u Saskoj-Anhaltu tvori koaliciju. SPD je dobio 8,4 posto glasova, a Zeleni su sa 5,9 posto poboljšali svoj rezultat od prije pet godina.

Inače, Zeleni ne mogu računati na veliku podršku birača u manje urbanom istočnom dijelu Njemačke koji se još uvijek oslanja na ugljično intenzivne industrije koje bi Zeleni željeli ugasiti.

Kandidatkinja Zelenih za kancelarku Annalena Bärbock izjavila je po objavi preliminiranih rezultata kako je zasigurno da bi stranka voljela vidjeti bolji rezultat. Podsjetimo, na nacionalnoj razini popularnost Zelenih i CDU-a je praktički izjednačena, kazuju ankete.

Friedrich Merz, predstavnik konzervativnog krila CDU-a koji je nedavno izgubio izbore za čelnika stranke od Lascheta, objavio je na Twitteru kako je “večeras Bärbockin vlak izletio iz tračnica”, prenosi Reuters.

Premijer Saske-Anhalta i predstavnik CDU-a Reiner Haseloff zahvalio se biračima na podršci i najavio koalicijske pregovore pri čemu se računa s nastavkom dosadašnje koalicije demokršćana, socijaldemokrata i Zelenih.

“Velika većina naših građana poručila je kako ne žele biti povezani s AfD-om”, kazao je Haseloff. Uspjeh CDU-a u Saskoj-Anhaltu, usprkos činjenici da je s nešto preko dva milijuna stanovnika jedna od manjih njemačkih saveznih pokrajina, mogao bi demokršćanskom savezu CDU/CSU na saveznoj razini dati dodatni polet tri mjeseca uoči izbora za savezni parlament Bundestag.

Carsten Nickel, analitičar konzultantske tvrtke Teneo, smatra da su rezultati pokrajinskih izbora “prijeko potrebni poticaj Laschetu uoči zahuktavanja kampanje za izbore u rujnu. Ralph Brinkhaus, šef zastupničkog kluba CDU-a u parlamentu kazao je za javnu televiziju ARD kako je ovo bez sumnje “vjetar u naša jedra prema Berlinu”.

Brinkhaus je dodao i kako je ovo dobar predznak za rujanske izbore. Naime, CDU je ostvario uspjeh i na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. nakon što je iznenađujuće pobijedio na lokalnim izborima u Saarlandu nekoliko mjeseci ranije.

Međutim, pitanje je može li stranka uspjeh u Saskoj-Anhaltu preslikati na nacionalnu razinu, smatraju njemački politički analitičari. Glavni razlog uspjeha CDU-a je Reiner Haseloff koji uživa veliku popularnost među tamošnjim biračima.

K tome, većina stanovnika podržava njegove poteze tijekom pandemije, za razliku od savezne vlade za koju dobar dio Nijemaca smatra da je pala na tom ispitu. Valja istaknuti i kako Haseloff nije dio kruga CDU-ovih političara koje se sumnjiči za korupciju tijekom koronakrize.

Komentirajte prvi

New Report

Close