Između 30 i 50 posto novih bušotina neće biti realizirano zbog pada cijena nafte

Autor: Tomislav Pili , 08. prosinac 2014. u 15:46
Uz cijenu od 70 dolara za barel, polovica planiranih projekata je rizična/REUTERS

Novi naftni i plinski projekti traže skupo istraživanje jer se većinom radi o podmorskim nalazištima i teže dostupnim poljima.

Realizacija globalnih projekata istraživanja nafte i plina u vrijednosti većoj od 150 milijardi dolara vjerojatno neće biti realizirana u idućoj godini zbog oštrog pada cijena nafte koji dovodi u pitanje njihovu isplativost, upozoravaju iz norveške konzultantske tvrtke Rystad Energy.

Budući da se velika naftna polja, otkrivena još prije nekoliko desetljeća, počinju iscrpljivati, naftne kompanije pokušavaju pristupiti kompleksnijim i teže dostupnim poljima, u nekim slučajevima duboko ispod razine mora. No, troškovi proizvodnje istodobno su oštro porasli s obzirom na rastuće cijene sirovina i potrebu za skupim novim tehnologijama kako bi došlo do nafte.Trenutno se tako izgledi za razvoj projekata na kopnu i na moru, od Barentsovog mora do Meksičkog zaljeva, čine neizvjesnima, budući da su cijene nafte potonule 40 posto u posljednjih pet mjeseci.

Iduće godine kompanije će donijeti ključne investicijske odluke o ukupno 800 naftnih i plinskih projekata, vrijednih 500 milijardi dolara, te ukupno gotovo 60 milijardi barela ekvivalenta nafte, govore podaci Rystad Energy.No, obzirom da analitičari predviđaju da će cijena nafte u prosjeku iduće godine iznositi 82,50 dolara po barelu, vrlo je vjerojatno da oko trećina planiranih projekata, ili petina obujma proizvodnje, neće biti odobrena, kazao je za Reuters analitičar Rystad Energyja Per Magnus Nysveen.

"Uz cijenu od 70 dolara po barelu, polovina ukupnog planiranog obujma je rizična", kazao je. Približno trećina projekata, planiranih u sklopu konačnih investicijskih odluka u 2015., u segmentu je nekonvencionalnih, u kojima se nafta i plin crpi horizontalnim bušenjima, poznatijima kao 'fracking'.

Utjecaj na solarnu energiju

Sve manja razlika, ali i dalje konkurentna

Određeni negativni utjecaj niže cijene nafte osjetit će i obnovljivi izvori energije, prvenstveno solarna energija. Prema mišljenju analitičara, novi solarni projekti tijekom 2015. neće biti napušteni, ali će kod određenog broja biti kašnjenja u realizaciji. "Solarna energije i dalje je jeftinija od energije dobivene iz fosilnih goriva, samo što je sada ta razlika manja", ističe za CNBC Flora Chang, analitičarka Bernstein Researcha. "Obnovljiva energija je tehnologija, a u tehnološkom sektoru cijene uvijek idu dolje", dodaje Chang.

Komentirajte prvi

New Report

Close