Izdao Google pa od Ubera dobio 680 milijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 27. veljača 2017. u 14:31
Foto: Reuters

Antony Levadowski odnio je 14.000 povjerljivih dokumenata u svoju tvrtku koju je Uber kasnije kupio.

Nekada slavljen kao jedan od najutjecajnijih inženjera na svijetu u području autonomne vožnje, Anthony Levandowski sada se našao usred najžešće pravne bitke između Alphabeta i Ubera.

Podružnica tehnološkog diva pod nazivom Waymo prošloga je tjedna podnijela tužbu protiv kompanije koja se primarno bavi prijevozom i njezine podružnice za razvoj autonomnih kamiona Otto zbog krađe povjerljivih podataka. Kako pišu američki mediji, radi se o 14.000 dokumenata koje je Levandovski odnio iz Wayma. To su bili dokumenti o senzorskom sustavu LiDAR koji služi za određivanje položaja drugih objekata na cesti i pored nje. Kako piše Reuters, radi se o ključnom sustavu bez kojeg je autonomna vožnja nezamisliva.

 

90 posto

jeftiniji je Waymov sustav od konkurentskih

"Uberova LiDAR tehnologija ustvari je Waymova tehnologija", stoji u tužbi Alphabetove tvrtke. Waymo tvrdi da se radi o jednoj od najvrednijih imovina tvrtke. Razlog nije tehnološka naprednost, već što je Waymo taj sustav uspio napraviti po cijeni 90 posto nižoj od usporedivih sustava. Iz Ubera su poručili kako su Waymove optužbe ozbiljne i pozorno će ih proučiti. No, zanimljiv je put Anthonya Levandowskog koji se u četiri godine iz Alphabetove zvijezde pretvorio u neprijatelja broj 1.

Nakon diplomiranja na sveučilištu Berkeley, Levanodowski se u tadašnjem Googleu zapošljava 2007. nakon što je već imao nekoliko inovacija u području autonomne vožnje. Uskoro prelazi u tajni Googleov program razvoja autonomnog vozila. Googleova podružnica za rizični kapital ulaže 2013. u Uber i dvije kompanije surađuju na razvoju autonomne vožnje.

No, dvije godine kasnije dotadašnji partneri sve više postaju rivali. U toj borbi odlučujuću je ulogu očito odigrao Anthony Levandowski. Kako stoji u tužbi, u prosincu 2015. on je s računala "skinuo" sporne dokumente. Levandowski odlazi 14. siječnja 2016. na sastanak s čelnim ljudima Ubera u sjedištu kompanije u San Franciscu. Već dan kasnije osniva tvrtku 280 Systems koja kasnije mijenja naziv u – Otto. U Alphabetu daje otkaz 20 dana nakon osnivanja startupa. Kulminacija dolazi u kolovozu prošle godine kada Uber za startup star sedam mjeseci daje 680 milijuna dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close