Izdano upozorenje: Kemikalija koja se svakodnevno koristi u medicini opasna je za zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2022. u 13:51
Foto: Pixabay

Nakon ovog saznanja, EPA je počela surađivati s postrojenjima za sterilizaciju.

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) poslala je upozorenje za 23 postrojenja za sterilizaciju medicinskih uređaja u SAD-u i Puerto Ricu, nakon što su rezultati istraživanja pokazali da kemikalija koja se koristi za dezinfekciju predstavlja rizik od raka i drugih bolesti.

Upozorenje se odnosi i na stanovnike koji žive u blizini tih postrojenja i čije bi zdravlje moglo biti ugroženo. Problem se nalazi u emisijama etilen oksida, kemikalije koja se često koristi pri sterilizaciji raznih uređaja – od katetera do štrcaljki, srčanih stimulatora i plastičnih kirurških haljina, prenosi Zimo.hr.

Kako su naglasili iz Agencije za zaštitu okoliša, kratkoročno ili povremeno izlaganje etilen oksidu ne predstavlja zdravstveni rizik, no u slučaju da je netko dugoročno ili tijekom cijelog života izložen ovoj kemikaliji, postoji mogućnost razvoja opasnih bolesti poput limfoma i raka dojke.

Nakon ovog saznanja, EPA je počela surađivati s postrojenjima za sterilizaciju kako bi poduzeli određene korake za smanjenje štetnih emisija, a poduzet će i akcije kako bi građane upozorili na opasnosti etilen oksida.

Komentirajte prvi

New Report

Close