Izbori bez ključnog odgovora kako trgovati nakon Brexita

Autor: Tomislav Pili , 12. prosinac 2019. u 22:00
Birališta su se zatvorila u 22 sata REUTERS

Rok za trgovinski sporazum Britanije i EU ističe za godinu dana.

Rezultat parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji neće dati ključni odgovor na pitanje koje muči tamošnji korporativni sektor – kako će izgledati budući trgovinski odnosi “Otoka” i Europe. Birališta su otvorena u četvrtak u 7 ujutro, a prve izlazne ankete bile su poznate nedugo nakon 22 sata, kada su biračka mjesta i zatvorena. Do zaključenja broja rezultati nisu bili poznati.

U zadnjim anketama instituta YouGov, Konzervativna stranka vodila je sa 339 od 650 zastupničkih mjesta. To je 20 zastupnika manje nego u ranijim projekcijama tog instituta objavljenim 28. studenog, ali 22 više u odnosu na izbore 2017. godine. Kampanja konzervativaca predvođenih premijerom Borisom Johnsonom temeljila se na “mantri” da će njihovom pobjedom zemlja konačno izaći iz EU-a.

To će se, ako se obistine predviđanja anketa, i dogoditi krajem siječnja, ali to ne rješava pitanje formaliziranja budućih trgovinskih odnosa Londona i Bruxellesa. Štoviše, rok za finaliziranje trgovinskog sporazuma ističe za manje od godinu dana. Johnson za sada poručuje kako ne namjerava tražiti produženje roka dok europska strana tvrdi da će biti iznimno teško usuglasiti detalje sporazuma u tako kratkom vremenu.

Kako piše Reuters, ako Johnson ostvari veliku pobjedu na izborima, mogao bi ubrzati pregovore obećanjem da će britanska regulativa ostati usklađena s europskim poslovnim standardima, ekološkim normama i radnim zakonodavstvom. Međutim, ako konzervativci ostvare slabašnu većinu, bivši londonski premijer opet bi mogao ovisiti o “milosti” tvrdolinijaša unutar stranke koji sanjaju niskoreguliranu državu sa sklopljenim ambicioznim trgovinskim sporazumima s Amerikom i Kinom. U tom slučaju, dogovor s Europom bilo bi mnogo teže postići.

 

22 zastupnička

mjesta više dobivaju konzervativci prema anketama

Za britanske kompanije važno je i što Konzervativna stranka obećava intervencionistički pristup gospodarstvu. Ako Laburistička stranka dobije mandat za formiranje vlada, Brexit će sasvim sigurno biti opet odgođen s obzirom da će se organizirati još jedan referendum. Iako bi to stvorilo dodatnu nesigurnost, bila bi izbjegnuta dugoročna šteta za gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close