Iza i Samo Login treći put zaredom najbogatiji Slovenci

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2016. u 13:54
Iza i Samo Login bogatstvo su stekli aplikacijom Talking Tom

Kompanija Outfit7 još uvijek brzo raste, jednako kada je riječ o dobiti i prihodima, te također dijeli bogate dividende dioničarima.

Najbogatiji su Slovenci u 2016. godini Iza i Samo Login, osnivači i vlasnici 60 posto kompanije Outfit7, čije je sjedište u Londonu, dok porez plaća na Cipra.  

Loginovi, najpoznatiji po globalno uspješnoj aplikaciji za djecu Talking Tom na prvom su mjestu treći put zaredom. Vrijednost njihove imovine časopis Manager procijenio je na 699 milijuna eura, što je nešto manje nego lani kada su bili "teški" 855 milijuna eura, ali samo zato što je časopisu prvi put bila dostupna ukupna bilanca kompanije. Outfit7, naime, još uvijek brzo raste, kako u pogledu dobiti, tako i prihoda, te također dijeli bogate dividende. Među 100 najbogatijih Slovenaca, uz obitelj Login, pet je vodećih suvlasnika Outfita7 (na 4., 12., dva puta na 17. i 49. mjestu popisa), a zaposlenicima kompanije također su dostupne dioničke opcije i već ima oko 120 manjinskih suvlasnika.

Češko još uvijek uspješan
Na drugom mjestu ove je godine Joc Pečečnik s imovinom vrijednom 255 milijuna eura, koji je vlasnik 90 posto grupe Interblock, proizvođača opreme za kockarnice. Joc Pečečnik je bio na svih deseta Managerovih popisa barem među 20 najbogatijih Slovenaca, većinom među prvih 10. Od 2007. godine vrijednost njegove imovine porasla je za 176 posto. Treće mjesto zauzimaju Tatjana i Albin Doberšek (222 milijuna eura), osnivači njemačke obiteljske inženjering kompanije Engineering Dobersek.

Među prvih pet na ljestvici su svake godine od 2011. Nakon Marka Pistotnika (211 milijuna eura), još jednog suvlasnika Outfita7 na četvrtom mjestu, peto mjesto na ljestvici zauzima Sandi Češko (184 milijuna eura), vlasnik kompanije Studio Moderna, registrirane u Nizozemskoj i na Cipru, koja se bavi prodajom putem televizije, interneta i telefona, a najpoznatije je po programu ležajeva za spavanje Dormeo i napravi za stabilizaciju kralježnice Kozmodisk. Među povratnicima na ljestvicu prvih deset najbogatijih Slovenaca po prvi put od 2008. godine nalazi se Igor Akrapovič (91,5 milijuna eura), čija tvrtka Akrapovič proizvodi ispušne sustave, dok se tvrtka približava nekadašnjoj rekordnoj vrijednosti. 

Tuš ispao s ljestvice
Od prošle godine najviše je, gotovo tri puta, porasla vrijednost imovine Ive Boscarola, koji je zajedno s kćerkom vlasnik proizvođača ultralakih zrakoplova Pipistrel. Na temelju velikog dugoročnog uguvora vrijednog 350 milijuna eura sklopljenog s kineskim partnerom Manager je potencijalnu tržišnu vrijednost Pipistrela procijenio na 50 milijuna eura, čime su Boscaroli zauzeli 19. mjestu na ljestvici. Također, gotovo se udvostručila vrijednosti imovine Blaža Miklavčiča (62,1 milijun eura) koji je zauzeo 13. mjesto. On je vlasnik građevinske tvrtka GH Holding, koja se bavi i inženjeringom i ponovnog bilježi izuzetan rast prihoda i dobiti. S ljestvice 100 najbogatijih Slovenaca ispao je Mirko Tuš, vlasnik trgovačkog lanca Tuš, najbogatiji Slovenac u prve četiri godine izrade popisa, uključujući i 2010.

To je očekivano jer je već bilanca Tuš Holdinga za 2014.  godine, koja je bila skrivena od javnosti sve do ovog proljeća, pokazala katastrofalne rezultate. Dva potpuno nova imena na ljestvici su Štefan Krajnc, suosnivač grupe Cablex iz Tržiča, koja proizvodi kabelske i mehaničke sklopove i Valter Šajn, vlasnik tvrtke Sawal iz Postojne, zastupnika Opelovih vozila u Sloveniji. Uz njih na ljestvicu se vratilo šest imena koja su na popisu bila prethodnih godina: Alenka Žnidaršič Kranjc (Skupina prva i Deos), Igor i Tanja Skaza (Plastika Skaza), Uroš Merc (Bisol), Jože Udovič (Rem), Marjan i Marija Bevk (Bemit i Merit International), te Helena Drašković (Magistrat International).

Ovo je bila godine izuzetnog rasta u cjelini, veći je zabilježen samo prije krize 2008. godine, objašnjava Manager. Vrijednosti imovine od prošle godine narasla je kod četiri petine osoba na ovogodišnjem popisu 100 najbogatijih. Stoga je prag za uvrštavanje porastao za 2,5 milijuna eura, na 17, 6 milijuna eura. Ukupna vrijednost imovine svih 100 najbogatijih jednaka je kao i prošle godine, te iznosi 4,6 milijardi eura, ali samo zato što je zbog preciznijih podataka smanjena lanjska procjena vrijednosti imovine nekih s vrha popisa.
 

Komentari (4)
Pogledajte sve

E tako se stvaraju pare!


Fascinantno da banalna igrica Talking Tom kreatora Sama i Ide Login ima 50x veći neto prihod od cijelog koncerna Agrokor. Mora da ekipa u Agrokoru nie baš svjesna šta se to oko njih dešava. Iako moram priznati distributivni centar Konzum Klika su dobro zamislili ali ispao je promašaj. Korporacije očito nemaju šanse na Internetu.

kad je agrokor regionalna firma, a njihovo je svjetska firma.

New Report

Close