Iz trgovina diljem Europe povučeno 3600 tona opasne hrane: Trulo meso, lažno mlijeko u prahu…

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2018. u 09:53
Foto: Thinkstock

Raskrinkali smo gotovo 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića i spriječili stavljanje potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržište’, kazao je Daoming Zhang, šef Interpolovog odjela za ilegalna tržišta.

Trulo meso, kemikalijama obojena tuna i lažno mlijeko u prahu za bebe – samo su dio proizvoda koji zaplijenjeni u sklopu istrage Europola s polica trgovina diljem Europe

Istraga pod nazivom OPSON VII provođena je tijekom četiri mjeseca u 67 zemalja (među kojima je bila i Hrvatska), a rezultirala je oduzimanjem više od 3600 tona i 9.7 milijuna litara hrane i pića prilikom 41.000 provjere provedene u trgovinama, supemarketima, zračnim lukama, morskim lukama i industrijskim postrojenjima.

Ukupno je uhićeno ili zadržano na ispitivanju 749 osoba, piše Jutarnji list.

'Rezultati ove akcije pokazuju što se sve može postići kako bi se zaštitili kupci kada se udruže snage i pokrenu koordinirane akcije', kazao je Jari Liukku, šef Europskog centra za teški i organizirani kriminal Europola.

'Ovo je potez koji je zahtijevao prekograničnu suradnju. Smesove države suočavaju se s ovom opasnošću i dužnost agencija za provedbu zakona jest da osiguraju da je ono što dođe na tanjur kupaca izvorno i sigurno.

Raskrinkali smo gotovo 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića i spriječili stavljanje potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržište', kazao je Daoming Zhang, šef Interpolovog odjela za ilegalna tržišta.

'Obujam zaplijenjenih proizvoda podsjetnik je javnosti da moraju ostati oprezni po pitanju što kupuju i odakle stiže roba', dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close