Iz Azije došlo 50% patenata, Kina iduće godine prestiže SAD

Autor: Tomislav Pili , 19. ožujak 2019. u 22:00
Huawei je uvjerljivo vodeći na ljestvici kompanija/REUTERS

Prvi puta u povijesti Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo azijski kontinent postao je glavni kontributor prijave patenata.

Azijski inovatori predvođeni kineskim divom u proizvodnji telekomunikacijske opreme Huaweijem lani su postali vodeći po broju prijavljenih patenata, pokazuje izvješće za 2018. godinu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), jedne od agencija Ujedinjenih naroda.

U izvješću se navodi da je prošle godine prijavljen rekordan broj patenata, čak 253.000 što je gotovo četiri posto više nego 2017. godine.

Važna prekretnica
K tome, prijavljeno je i 61.200 robnih marki što je 6,4 posto više te 5404 industrijskih dizajna što je 3,7 posto više. Što se tiče patenata, dostizanje rekordne razine prvenstveno je zasluga Azije iz koje je došlo 50,5 posto svih prijava. Kako je kazao generalni direktor WIPO-a Francis Gury, Azija je sada glavni kontributor patenata kroz sustav WIPO-a što je "važna prekretnica za tu ekonomski dinamičnu regiju".

No, Gury je dodao i kako to označava povijesni geografski prijelaz inovativne aktivnosti sa Zapada na Istok. "Povijesno gledano, radi se o stvarno neobičnom događaju", naglasio je Gury. "Intelektualno vlasništvo je ključni kompetetivni element u modernoj globalnoj ekonomiji i svi imaju koristi od utrke stvaranja i inoviranja koja rezultira novim proizvodima koji transformiraju naš svijet i način na koji ljudi žive", istaknuo je Gury. Gledano po državama, najviše je patenata došlo iz SAD-a, njih 56.142.

Međutim, Amerika je zabilježila pad broja patenata za jedan posto dok ostale zemlje u prvih pet bilježe rast. Tako je broj kineskih patenata povećan za devet posto na 53.345, pa bi već iduće godine, ako nastavi s ovakvim trendom, Kina mogla prestići Ameriku.

Valja naglasiti kako je još 1993. Kina u WIPO prijavila samo jedan patent. Japanski inovatori izmislili su 49.702 patenta, tri posto više. Iz Njemačke je došlo 19.883 patenata što je pet posto više nego godinu ranije, a iz Južne Koreje 17.014 ili osam posto više. U izvješću je spomenuta i Hrvatska sa 40 patenata, pet više nego 2017. godine. Azijski primat u inovacijama ponajbolje oslikava ljestvica kompanija s najviše prijavljenih patenata.

Uvjerljivo vodeći je Huawei sa 5405 patenata. O kakvom se "stroju za inovacije" radi dovoljno govori podatak da je prvi pratitelj, japanski Mitsubishi Electric prijavio dvostruko manje patenata, njih 2812. Na trećem je mjestu američki proizvođač računalnih procesora Intel sa 2499, a slijedi ga konkurent Qualcomm sa 2404 patenata te kineski proizvođač mobitela ZTE sa 2080 patenata.

Najplodnije tlo za inovacije
U prvih 10 najinovativnijih kompanija Kina ima tri predstavnika, SAD i Koreja po dva, a Japan, Njemačka i Švedska po jednog. Već iz popisa kompanija s najviše patenata vidljivo je koja su područja "najplodnije tlo" za inovacije.

Naime, 20.271 patent prijavljen je u području u području digitalne komunikacije, a 19.152 u području računalnih tehnologija. Električni strojevi i aparati iznjedrili su 16.577 patenata.

U području medicinske tehnologije prijavljeno je 15.826 inovacija, a u području prijevoza njih 10.867. U digitalnoj komunikaciji najviše je patenata došlo iz Kine i Južne Koreje. Naime, više od 18 posto kineskih patenata odnosi se na to područje, kao i 12 posto svih korejskih poboljšanja. U računalnoj tehnologiji vladar je Amerika koja je u tom području prijavila 11 posto svih svojih patenata. Njemačka i Japan najjači su u električnim strojevima prijavivši u tom području po 10 posto svojih patenata. Američka sveučilišta i dalje su nositelj inovacija u toj zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close