Amerika u veljači na ukapljenom plinu zaradila 17,2 milijarde dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 09. ožujak 2022. u 22:00
Približno 6,4 milijuna tona LNG-a izvezenih u veljači iz SAD-a bi vrijedilo oko 17,2 milijarde dolara u Europi/Reuters

Cijene plina u Europi dosegnule su najvišu razinu upravo u trenutku kada su američki izvoznici LNG-a dovršili projekte kako bi obilnom ponudom plina iz škriljevca opskrbljivali tržišta.

Američki izvoznici ukapljenog prirodnog plina postaju veliki dobitnici u europskoj plinskoj krizi, jer izvoze rekordne količine u EU, treći mjesec zaredom, po cijenama koje su još više porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, ističu trgovci.

Cijene plina u Europi dosegnule su najvišu razinu u povijesti upravo u trenutku kada su američki izvoznici LNG-a dovršili projekte koje su razvijali godinama kako bi obilnom ponudom plina iz škriljevca opskrbljivali međunarodna tržišta.

Preusmjeravanje
Američki izvoznici ukapljenog prirodnog plina postaju veliki dobitnici u europskoj plinskoj krizi, jer izvoze rekordne količine u EU, treći mjesec zaredom, po cijenama koje su još više porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, ističu trgovci.

Cijene plina u Europi dosegnule su najvišu razinu u povijesti upravo u trenutku kada su američki izvoznici LNG-a dovršili projekte koje su razvijali godinama kako bi obilnom ponudom plina iz škriljevca opskrbljivali međunarodna tržišta.

Među onima koji su najviše profitirali od skoka cijena plina zahvaljujući potpisanim brojnim dugoročnim ugovorima o prodaji LNG-a u proteklim mjesecima veliki su američki proizvođači, poput Cheniere Energyja, najvećeg američkog izvoznika, rekli su trgovci.

Glavni dobitnici uključuju i kompanije za trgovinu robom, poput Trafigure i Gunvora, i neke japanske tvrtke s pozicijama u američkim terminalima za ukapljivanje, koje su, zbog veće zarade, preusmjerile pošiljke u Europu.

“SAD i njegovi proizvođači LNG-a profitiraju od nestašice plina u Europi i njihova će zarada još više porasti ako sankcije obuhvate i ruski plin”, rekao je jedan europski trgovac. Trafigura i Gunvor nisu odgovorili na Reutersov zahtjev da komentiraju te ocjene, a Cheniere ih nije mogao odmah komentirati.

164

pošiljke LNG-a u prva dva mjeseca poslao je SAD u Europu i Tursku

Krajem prošlog tjedna cijene LNG-a skočile su na fizičkom tržištu zbog ruske invazije na Ukrajinu na rekordnih gotovo 60 dolara za milijun britanskih termalnih jedinica (mmBtu) i bile su gotovo 10 puta veće nego prije godinu dana. Trenutno se kreću oko razine od 51 dolar.

Američka vlada procjenjuje da će ove godine američki izvoz LNG-a dosegnuti 11,4 milijarde kubičnih stopa dnevno (322,8 milijuna kubičnih metara), što bi odgovaralo 22 posto očekivane svjetske potražnje od 53,3 milijardi kubičnih stopa u 2023, izračunali su u Goldman Sachsu. To bi značilo da bi SAD pretekao Australiju i Katar, trenutno dva najveća izvoznika LNG-a.

Cijene su u Europi toliko porasle da će trgovci radije platili milijune dolara penala za neisporučivanje plina kupcima u drugim zemljama nego da propuste priliku za unosniji plasman na europska tržišta, rekao je Oystein Kalleklev iz FLEX LNG Menagementa.

Dva izvora u velikoj energetskoj kompaniji, koji su željeli ostati neimenovani, rekla su da je SAD u posljednja tri mjeseca iz ugovorenih azijskih odredišta u Europu preusmjerio nekoliko desetaka pošiljki. Tipična pošiljka obično uključuje oko 85 milijuna prostornih metara plina.

Siromašniji ne mogu konkurirati
U prva dva mjeseca ove godine iz SAD-a su u Europu i Tursku poslane rekordne 164 pošiljke, prema Robertu Songeru iz kompanije ICIS. Dosadašnji rekord bio je 125 pošiljki, a zabilježen je u prvom tromjesečju 2020. godine, navodi Songer.

Približno 6,4 milijuna tona LNG-a izvezenih u veljači iz SAD-a, što je ekvivalentno oko 307 milijardi kubnih stopa plina, bi vrijedilo oko 17,2 milijarde dolara u Europi, uz cijenu od 56 dolara po mmBtu ili 13,5 milijardi dolara u Aziji po cijeni od 44 dolara po mmBtu, navodi se u Reutersovim izračunima.

Američki izvoz 6,4 milijuna tona LNG-a u Aziju u veljači vrijedio bi u Europi oko 17,2 milijarde dolara, uz cijenu od 56 dolara za mmBtu, pokazuju Reutersovi izračuni. U Aziji vrijedi 13,5 milijardi dolara, uz cijenu od 44 dolara za mmBtu.

Zemlje u razvoju, poput Pakistana, ne mogu konkurirati visokim cijenama koje je Europa spremna platiti za LNG, pa su prisiljene osloniti se u proizvodnji struje na prljavija goriva, poput ugljena.

“U duljim razdobljima snažnog rasta cijena LNG-a tržišta poput Pakistana, Bangladeša itd. okrenut će se pojačanoj potrošnji mazuta, ugljena i drugih goriva s većim emisijama ugljika”, rekao je Songer.

Eni nije ispunio ugovornu obavezu zato što je Trafigura, dobavljač tri pošiljke, otkazala posao i umjesto toga poslala brodove u Europu, rekao je izvor iz industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close