Italija ostala bez vlade, traži se novi dogovor

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2021. u 21:59
Premijer u ostavci Giuseppe Conte/Reuters

Conte se nada da će mu ostavka pružiti mogućnost da pokuša sastaviti novu koaliciju i obnovi svoju parlamentarnu većinu.

Talijanski premijer Giuseppe Conte predao je u utorak ostavku predsjedniku države koji će u srijedu početi konzultacije s političkim čelnicima kako bi se riješila nastala kriza, objavljeno je iz ureda predsjednika.

Predsjednik Sergio Mattarella počet će konzultacije sa stranačkim čelnicima danas popodne, objavio je njegov ured, dodajući da je od Contea zatraženo da ostane na čelu tehničke vlade dok se vode pregovori.

Conte se nada da će mu ostavka pružiti mogućnost da pokuša sastaviti novu koaliciju i obnovi svoju parlamentarnu većinu.

On je prošli tjedan izgubio apsolutnu većinu u Senatu kada se mlađi partner, stranka Italia Viva na čelu s bivšim premijerom Matteom Renzijem povukla iz koalicije zbog vladina rješavanja krize s koronavirusom i ekonomske recesije.

Pokušaji privlačenja centrističkih i neovisnih senatora nisu urodili plodom, a Conteu nije preostalo drugo nego da podnese ostavku koja će mu dati više vremena za pronalazak dogovora.

Produbljivanje krize odvija se u pozadini pandemije koronavirusa, u kojoj je umrlo više od 85.000 Talijana. Zdravstvena kriza izazvala je najtežu recesiju u Italiji od Drugoga svjetskog rata, a vlada nastoji sastaviti plan kako najbolje utrošiti oko 200 milijardi eura sredstava Europske unije za pomoć oporavku gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close