Italija mozga kako unaprijediti radna prava dostavljača Glova ili vozača Ubera

Autor: Tomislav Pili , 05. travanj 2021. u 22:00
Nekoliko platformi za dostavu kažnjeno je sa 733 milijuna eura/REUTERS

Ministar rada tvrdi kako je potrebno pronaći neki oblik zaštite za nove tipove odnosa poslodavaca i zaposlenika.

Snažan skok povremenog zapošljavanja pomoću kojeg milijuni Talijana krpaju kraj s krajem tijekom koronakrize nagnali su vladu u Rimu da zajedno sa Španjolskom pokrene inicijativu o pravnom reguliranju tog segmenta tržišta rada na europskoj razini.

Kako piše Financial Times, prošlotjedni prosvjed talijanskih zaposlenika Amazona zbog radnih uvjeta pokazao je kako kompanije koje se u Italiji oslanjaju na povremeno zapošljavanje mogu očekivati značajne probleme.

Izvojevana pobjeda

Prošloga su mjeseca talijanski povremeni radnici izvojevali značajnu pobjedu nakon što je sud u Milanu kaznio nekoliko platformi za dostavu hrane s ukupno 733 milijuna eura zbog kršenja zakonskih odredbi o zaštiti na radu.

Presuda je došla manje od godinu dana od otvaranja istrage oko prakse zapošljavanja u UberEatsu. U međuvremenu, koalicijska vlada premijera Marija Draghija surađuje sa Španjolskom na izradi nacrta nove regulative za radnike na digitalnim platformama te traži koordinaciju oko prava tih radnika na razini cijele Europske unije.

“Podržavam potrebu pronalaženja nekog oblika zaštite za te nove tipove poslovnih odnosa. To znači pomoći u izgradnji učinkovitog i uređenog sustava”, izjavio je FT-u ministar rada Andrea Orlando. Italija se tako priključila trendu propitivanja modela zapošljavanja na koji se oslanjanju kompanije poput Ubera ili Glova.

Tako je prošlog mjeseca španjolska socijalistička vlada najavila uredbu kojom će radnopravni status povremenih zaposlenika biti izjednačen s radnicima s ugovorima na neodređeno vrijeme.

Slična presuda suda u Londonu natjerala je Uber da vozače klasificira kao svoje zaposlenike, a ne kao neovisne poduzetnike s kojima surađuje.

To je nagnalo investitore da još jednom promisle o održivosti poslovnog modela kompanija koje se oslanjaju na povremeno zapošljavanje, pa je izlazak na burzu platforme za dostavu hrane Deliveroo završio potonućem cijene dionice za trećinu već prvog dana trgovanja.

Eksponencijalni porast

S obzirom na višemjesečna zatvaranja gospodarskih aktivnosti, povremeni poslovi – prvenstveno u dostavi – postali su jedini mogući izvor prihoda za milijune Talijana. Naime, talijanski sektor internetske trgovine eksponencijalno je porastao tijekom pandemije.

U zadnjih godinu dana kupnja robe preko interneta porasla je za 30 posto, a naručivanje hrane za čak 70 posto. Takve brojke predstavljaju atraktivnu priliku za internetske platforme na jednom od najvećih i najbrže rastućih europskih tržišta.

Prije pandemije tržište dostave hrane u Italiji je vrijedilo 566 milijuna eura, ali samo 18 posto toga uprihodile su aplikacije za dostavu. Sadašnje procjene govore da će prihodi platformi u Italiji prijeći milijardu eura do 2023. godine.

Kako sada stvari stoje, potencijal koji nudi talijansko tržište za kompanije iz tog sektora je mnogo bitniji od mogućeg povećanja troška poslovanja. Prošloga su tjedna Deliveroo, UberEats, Glovo i SocialFoods prihvatili poziv ministarstva rada da sjednu za stol zajedno s predstavnicima sindikata.

K tome, potpisali su memorandum s ministrom Orlandom o implementaciji politika suzbijanja ilegalnog zapošljavanja.

Matteo Sarzana, predsjednik udruge platformi za dostavu hrane Assodelivery, opisao je memorandum kao “još jedan korak naprijed u zaštiti dostavljačkog rada od nezakonitosti”.

Komentirajte prvi

New Report

Close