Italija kao jedina u EU ušla u recesiju

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2019. u 21:59
Guiseppe Contereuters

Premijer Guiseppe Conte ne očekuje oporavak prije drugog kvartala 2019.

Talijansko gospodarstvo službeno je ušlo u recesiju nakon što su podaci objavljeni u četvrtak pokazali da je BDP u posljednjem tromjesečju 2018. pao drugo tromjesečje zaredom.

Aktivnosti su u razdoblju od listopada do prosinca smanjene za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su pale 0,1 posto, što znači da je zemlja tehnički u recesiji.

Italija je nakon financijske krize već zabilježila veliki pad aktivnosti, a sada je jedino veliko gospodarstvo svijeta i jedina zemlja EU-a koja ponovo bilježili recesiju.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da očekuje negativne podatke. U govoru na poslovnom skupu u Milanu kazao je da ne očekuje oporavak gospodarstva prije drugog tromjesečja ove godine.

Koalicijska vlada usvojila je u prosincu proračun s opsežnim planovima za potrošnju kako bi otklonila prijetnju recesije. Proračun je izmijenjen nakon prigovora Europske komisije da neće smanjiti visoki talijanski dug a uključuje, između ostalog, nove mjere potpore siromašnima i raniji odlazak u mirovinu. Također su smanjeni porezi za samozaposlene. U studenome je statistički ured ISTAT objavio da će proračun u ovoj godini poduprijeti osobnu potrošnju, prognozirajući rast aktivnosti u 2019. za 1,3 posto. U međuvremenu su se pogoršali izgledi za većinu glavnih talijanskih izvoznih tržišta, uključujući Njemačku.

Komentirajte prvi

New Report

Close