Italija će preko Crne Gore uvoziti struju s Balkana

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2016. u 16:37
Izgradnja podmorskog energetskog kabla, s dalekovodima, bit će završena 2018.

Višak električne energije u regiji podmorskim energetskim kabelom isporučivat će se potrošačima u Italiji.

Matteo del Fante, izvršni direktor kompanije Terna, rekao je talijanskim medijima da je povezivanje s Crnom Gorim podmorskim energetskim kabelom i dalje prioritet te kompanije. On je Crnu Goru označio kao most koji će omogućiti Italiji ulazak na energetsko tržište regije.

Najvažniji je projekt podmorskog kabla koji realiziraju s Crnogorskim elektroprijenosnim sustavom, javlja portal CdM. Izgradnja podmorskog energetskog kabla, s dalekovodima u Crnoj Gori i Italiji, bit će završena 2018. godine. Iz kompanije Terna su ranije medijima rekli da će tim dalekovodom biti transportirana energija s cijelog Balkana, jer Rumunjska i Bugarska već dugo imaju višak struje za izvoz, a sada im se pridružuje i Srbija.

Projekt povezivanja Italije i Crne Gore energetskim kabelom stajat će gotovo milijardu eura. Terna je dužna osigurati 80 posto nužnih sredstava za realizaciju projekta, dok će Crnogorski elektroprijenosni sustav osigurati 100 milijuna eura, koliko treba za izgradnju trafostanica u Lastvi i dalekovod prema Pljevljima. Crna Gora, Terna i CGES u siječnju 2011. zaključili su ugovor o koordinaciji projekta kojim je predviđeno da će crnogorska država osigurati talijanskoj kompaniji i njenim povezanim tvrtkama prava na državnom zemljištu, uključujući morsko dobro, potrebna za postavljanje dijela podmorskog kabela koji je na teritoriju Crne Gore.

Iz Crne Gore je planirano energetsko povezivanje sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, dok se zasad ne zna hoće li će Albanija pristati da se poveže na energetski kabel Crne Gore i Italije, jer su priopćili da će pokušati s realizacijom projekta kojim bi se izravno preko mora povezali s Italijom. Studija opravdanosti za 400 kV interkonekciju između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je pokazala opravdanost realizacije ovog  projekta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close