Černobil na vodi: Isplovila plutajuća nuklearka Rosatoma

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2019. u 10:13
Na plovilu će se nalaziti 342 člana posade/REUTERS

Iz luke Murmansk prema ruskom dijelu Arktičkog oceana krenuo reaktor.

Ruska kompanija za nuklearnu tehnologiju Rosatom počela je tegliti plutajući reaktor iz luke Murmansk u 5000 kilometara udaljene vode ruskog dijela Arktičkog oceana što globalni nuklearni sektor promatra s posebnim zanimanjem.

Naime, plutajući reaktor proizvodit će struju za udaljena područja gdje nema izvora električne energije, a pozitivna iskustva omogućila bi Rosatomu izvoz takvih malih nuklearki u niz zemalja u razvoju.

Ploveća nuklearka duga je 140 metara i visoka 30 metara, a nudi smještaj za 342 člana posade. Od toga bi 80 članova činilo stalnu posadu, a ostali bi na plovilu provodili smjene od šest mjeseci.

Kapacitet proizvodnje varira između 60 i 200 MWh. Rosatom tvrdi da je u potencijalnim pregovorima o prodaji s državama iz Južne Amerike, Afrike i Azije, prenosi Financial Times.

Za ploveću nuklearku zainteresiran je Sudan koji bi ga koristio za proizvodnju energije te Argentina kojoj treba izvor energije za desalinizaciju mora. Konačna cijena još nije poznata, ističu iz Rosatoma.

Dio zapadnih analitičara smatra da reaktor neće biti jeftin, dok Anton Hlopkov, direktor neovisnog ruskog Centra za energetske i sigurnosne studije procjenjuje da će biti značajno jeftiniji od kopnenih nuklearki čija gradnja u prosjeku stoji između 5 i 6 milijardi dolara.

Drugi je problem sigurnost. Iako Rosatom tvrdi da je plovilo "praktički nepotopivo" u slučaju prirodne katastrofe, zaštitari okoliša pribojavaju se da se radi o "plovećem  Černobilu". 

Komentirajte prvi

New Report

Close