Tri mještana blokiraju investiciju vrijednu 850 milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 25. studeni 2016. u 16:21
Foto: Reuters

Zbog tužbi koje je podnijelo troje mještana Apple bi mogao odustati od gradnje podatkovnog centra, pa su stanovnici održali prosvjed.

Jedna od najvećih Appleovih investicija u Europi vrijedna 850 milijuna eura pod znakom je pitanja zbog protivljenja tri irska seljana. Kako piše Bloomberg, problemi s kojima se Apple susreće u gradnji podatkovnog centra u malom selu Athenryu na obali Atlantika pokazuje kako za privlačenje investicija nije nužno imati samo konkurentni porezni sustav s kojim se može pohvaliti Irska.

Brine ih bioraznolikost
Američki tehnološki div najavio je u veljači prošle godine gradnju podatkovnog centra koji bi se trebao sastojati od osam hala na površini 23 nogometna igrališta, odnosno  166.000 četvornih metara. Projekt u Irskoj najavljen je istoga dana kada i slična investicija u Danskoj. No, dok je gradnja danskog centra pri kraju, u  Athenryju još nije zabijena ni jedna lopata. Problem je u dozvolama za gradnju koje se ne mogu izdati dok se ne razriješe tužbe tri stanovnika Athenrya. Radi se Sinéad Fitzpatrick, Allanu Dalyu te Brianu McDonaghu. U svojim tužbama ovaj trojac je naveo kako bi izgradnja centra dovela do narušavanja bioraznolikosti, a Allana Dalya brine i potrošnja električne energije te količina ispuštenih stakleničkih plinova.

 

150 radnih

mjesta otvorit će se u centru koji je 2017. trebao početi raditi

Naime, iako će postrojenje koristiti obnovljive izvore energije, u slučaju problema s opskrbom koristit će 18 dizelskih agregata. Sinéad Fitzpatrick smatra i kako je Apple prenaglasio potencijal zapošljavanja obećavši otvaranje 150 radnih mjesta, prenosi Irish Times. Da apsurd bude veći, gotovo svi stanovnici sela žestoko se protive tužbama koje su podnijeli njihovi sumještani.  Tako je početkom mjeseca organiziran prosvjedni skup koji je prema medijskim izvješćima okupio 2000 ljudi, a koji je dao jasnu podršku Appleovom projektu kroz parolu "Athenry za Apple".

Otvaranje tek 2019.
"Ovo ne utječe samo na Athenry već i na cijelu Irsku. Ako Apple ode, što to govori o Irskoj", pita se jedan od mještana, 39-godišnji Paul Keane. Apple je računao da će podatkovni centar započeti s radom iduće godine, no zbog navedenih tužbi ne treba očekivati otvaranje najranije do proljeća 2019. godine. I to pod uvjetom da pravorijek suda bude na strani američke kompanije. Iz tog razloga mještani se pribojavaju da bi Apple mogao i odustati od investicije. Međutim, za sada kompanija ne razmišlja o tome. Naime, na pitanje Bloomberga hoće li kašnjenje izmijeniti investicijske planove kompanije, iz Applea su podsjetili na izjavu izvršnog direktora Tima Cooka nakon odluke Europske komisije o poreznom dugu kompanije prema Irskoj od 13 milijardi eura. Tada je Cook izjavio kako Apple "ostaje posvećen Irskoj".

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kod nas bi im ponudili 1000 kn i svi bi pristali, nebi ni do novina doslo, a kamo li do suda.

Nije “pod znakom pitanja” već pod upitnikom!

New Report

Close