Irska će podržati minimalni porez na dobit, ali uz uvjete

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2021. u 22:00
Paschal Donohoe, irski ministar financija/REUTERS

Sporazum je potpisalo nešto više od 130 zemalja, od ukupno 139 uključenih u pregovore pod kišobranom OECD-a.

Irska će vjerojatno prihvatiti izmjene globalnih propisa o oporezivanju kompanija ako dobije pouzdana jamstva da će njezine primjedbe biti uvažene, rekao je irski ministar financija Paschal Donohoe.

S porezom na dobit od 12,5 posto, Irska je jedna od poreznih oaza u Eurropskoj uniji za lepezu multinacionalnih kompanija pa (zasad) odbacuje sporazum Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koji predviđa uvođenje globalne minimalne porezne stope za kompanije od najmanje 15 posto.

Minimalni porez predložen je kao instrument borbe protiv porezne evazije zbog koje zemlje diljem svijeta ostaju bez milijardi eura i dolara poreznih prihoda.

Sporazum je potpisalo nešto više od 130 zemalja, od ukupno 139 uključenih u pregovore pod kišobranom OECD-a. Irska kritizira predloženu minimalnu stopu tvrdeći da izraz “najmanje“ potkopava sigurnost koju je desetljećima jamčila tvrtkama pri donošenju dugoročnih investicijskih odluka.

Irska porezna politika privukla je u velike tehnološke divove koji danas zapošljavaju oko svakog desetog stanovnika te otočne države.

Međutim, utjecaj je još širi jer se ekonomija u zadnjih 30-ak godina transformirala iz primarno ovisne o poljoprivredi u jednu od najrazvijenijh zemalja Europe.

“Ako se zajamči sigurnost i stabilnost, mislim da ćemo se založiti da Irska pristupi sporazumu. Ako ne, ustrajat ćemo u dosadašnjem stavu”, rekao je irski ministar financija.

Vlada će jasno iznijeti svoj stav o tekstu sporazuma na sastanku OECD-a 8. listopada. Uz Irsku, sporazum još nisu podržale ni Estonija ni Mađarska, a suzdržana devetorka ne može blokirati predložene izmjene, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close