Iran predstavio nova plovila opremljena projektilima dometa 600 km

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. kolovoz 2023. u 16:09
FOTO: Iran's Defense Ministry/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Mornarica Iranske revolucionarne garde predstavila je nova plovila opremljena projektilima dometa 600 km u vrijeme rastućih napetosti sa SAD-om u Zaljevu, izvijestila je u srijedu poluslužbena novinska agencija Tasnim.

To je objavljeno tijekom vojne vježbe u blizini obale otoka Abu Musa, jednog od tri zaljevska otoka pod iranskom kontrolom, koju osporavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Novinska agencija nije dala pojedinosti o projektilima, ali je citirala zapovjednika o potrebi obrane otoka.

“Otoci u Perzijskom zaljevu dio su časti Irana i mi ćemo ih braniti”, rekao je zapovjednik mornarice Revolucionarne garde Alireza Tangsiri, dodajući da sigurnost u Zaljevu moraju osigurati regionalne zemlje.

“Perzijski zaljev pripada svim zemljama u regiji. (…) Te države moraju biti vrlo razborite i spriječiti da upadnu u zavjere i planove razdora izvanregionalnih zemalja”, dodao je.

Prošlog su mjeseca Sjedinjene Države poslale dodatne borbene zrakoplove F-35 i F-16, zajedno s ratnim brodom na Bliski istok, u pokušaju nadziranja plovnih puteva u regiji nakon što je Iran zaplijenio komercijalne brodove posljednjih mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close