Ipak trgovinski sporazum SAD i Kine

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2020. u 21:59
Donald Trump/REUTERS

Prva faza bit će potpisana 15. januara u Bijeloj kući, najavio predsjednik Trump.

Prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine bit će potpisana 15. siječnja u Bijeloj kući, najavio je američki predsjednik Donald Trump.

Dodao je da će nakon toga, tijekom njegovog posjeta Pekingu, biti otvorena nova runda razgovora o rješavanju gorućih pitanja u odnosima dvije zemlje.

"Potpisat ću veliku i sveobuhvatnu prvu fazu trgovinskog sporazuma sa Kinom. Ceremonija će biti održana u Bijeloj kući", napisao je Trump na Twitteru i dodao da će potpisivanju dokumenta nazočiti visoki kineski dužnosnici.

"Kasnije ću otputovati u Peking gdje će početi razgovori o drugoj fazi", naveo je Trump, ali nije precizirao datum tog susreta.

Prva faza sporazuma podrazumijeva da u naredne dvije godine Kina kupuje američke poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 40 milijardi dolara godišnje, a SAD će dio tarifa na kinesku robu potpuno ukinuti, dok će drugi značajno smanjiti.

SAD će odustati od novog vala najavljenih carina na kinesku robu u iznosu od 160 milijardi dolara i da povuku postojeće.

Trgovinski pregovori SAD i Kine su doživjeli kolaps početkom svibnja, kada je Trump optužio Peking da je napravio potpuni zaokret oko obaveza u vezi sa promjenom zakona kojima bi se uvele sveobuhvatne ekonomske i trgovinske reforme.

Trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije zaprijetio je globalnom ekonomskom rastu.

Komentirajte prvi

New Report

Close