Investitori strepe od trećine mjesta koja bi pripala populistima

Autor: Tomislav Pili , 23. svibanj 2019. u 22:00
Europski izbori mogli bi ubrizgati politički rizik u tržišta državnih obveznica, kažu u Fidelityju

Mnogi strahuju da bi Europarlament mogao biti paraliziran poplavom euroskeptika koji odlično kotiraju u desetak država.

Dok su proteklih godina izbori za Europski parlament uglavnom prolazili nezapaženo među globalnim financijskim investitorima, ove godine to neće biti tako s obzirom na znatni porast broja mjesta koje će osvojiti euroskeptične stranke. Nizozemci i Britanci počeli su u četvrtak glasati za svoje zastupnike u Europskom parlamentu, a ankete predviđaju uspjeh euroskeptika u obje zemlje.

Nizozemska pod povećalom
Izbori u Nizozemskoj pod posebnim su povećalom jer bi uspon populista u Europi mogao početi upravo u toj zemlji u kojoj po anketama vodi euroskeptična i protuimigrantska stranka Forum za demokraciju (FvD) Thierryja Baudeta, a za njom kaska vladajuća liberalna Narodna stranka slobode i demokracije (VVD) premijera Marka Ruttea. Kao dva boksača u ringu, njih su dvojica "ukrstila rukavice" u usijanoj televizijskoj debati u srijedu navečer koja je uglavnom bila posvećena imigraciji.

 

300 baznih

bodova mogao bi iznositi prinos na talijanske obveznice

Nizozemci u Europski paralament šalju 26 zastupnika. U Velikoj Britaniji, zemlji u kojoj se još ne nazire kraj kaos oko brexita, očekuje se dominacija nove stranke Brexit euroskeptičnog veterana Nigela Faragea kojoj ankete daju između 30 i 40 posto glasova. Na drugom su mjestu liberalni demokrati s dvadesetak posto. Čelnici te stranke u kampanji su naglašavali da je glas za njih glas za ostanak u EU.

Laburisti su treći po anketama, slijede ih Zeleni, a vladajući konzervativci tek su pet s katastrofalnih sedam posto podrške. Mnogi strahuju da će Europski parlament, kojem 40 godina dominira velika koalicija lijevog i desnog centra, nakon ovih izbora biti paraliziran poplavom populista koji odlično kotiraju u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj i Njemačkoj. S obzirom da neke prognoze euroskeptičnim strankama daju i ukupno trećinu mjesta u Europarlamentu, to zabrinjava investitore jer bi moglo zakomplicirati izglasavanje nekih od ključnih europskih zakona. 

Disruptivni utjecaj
"Ako euroskeptici uspiju dobiti trećinu mjesta, mogli bi imati vrlo disruptivni utjecaj u pitanjima kada Europa treba nastupiti jedinstveno, poput trgovinskog rata", ističe za Reuters John Taylor, analitičar europskog obvezničkog tržišta u investicijskoj tvrtki Alliance Bernstein. S druge strane, banka Berenberg procjenjuje da euroskeptične stranke neće dobiti više od 25 posto mjesta. Iako se radi o velikom skoku sa sadašnjih 10 posto, to ipak nije dovoljno da značajnije utječe na donošenje odluka, smatraju u Berenbergu.

 

10 posto

mjesta u Europskom parlamentu sada imaju euroskeptične stranke

No, europski izbori mogli bi ubrizgati politički rizik u tržišta državnih obveznica u kratkom i srednjem roku, čineći objavu rezultata događajem koji fond menadžeri moraju pratiti, vjerojatno po prvi put, napisali su u bilješci klijentima analitičari Fidelityja. To ponajprije vrijedi za Italiju. Rezultati euroizbora u toj zemlji gdje bi najviše glasova trebala dobiti desničarska Liga mogli bi produbiti sukob Rima i Bruxellesa oko proračunskog manjka. No, mogli bi izazvati i pad vlade ako čelnik Lige Matteo Salvini procijeni da u prijevremenim izborima može osvojiti više glasova i u sastavljanju nove vlade eliminirati Pokret pet zvijezda, sadašnjeg koalicijskog partnera.

Procjene govore da bi značajniji uspjeh euroskeptika lansirao prinos na talijanske obveznice iznad 300 baznih bodova, najvišu razinu od lanjskog studenog. No, dio analitičara vidi i ekonomske prednosti jačanja euroskeptika. Naime, to bi moglo motivirati tradicionalne stranke sa olabave višegodišnju proračunsku štednju. Time bi ublažili zabrinutost birača zbog slabog ekonomskog rasta i stagnirajućih primanja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close