Investitori se pribojavaju da će afera otjerati Facebookove oglašivače

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2018. u 22:00
Alexander Nix, direktor Cambridge Analytice, u utorak je suspendiran/REUTERS

Rizik po reputaciju raste nakon što Savezna trgovinska komisija i dva tužitelja traže pojašnjenja o zloupotrebi podataka.

Afera oko zloupotrebe osobnih podataka 50 milijuna korisnika u Trumpovoj kampanji pretvara se u pravu noćnu moru za Facebook koji se našao na udaru regulatora.

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) zatražila je od kompanije informacije kako je britanska tvrtka Cambridge Analytica došla do tih podataka, tvrde upućeni izvori Financial Timesa.

Tajna snimka
Uz FTC i Europsku komisiju, pojašnjenja su zatražili i dva tužitelja država New York i Massachusetts. "Korisnici imaju pravo znati kako se njihovi podaci koriste, a kompanije poput Facebooka imaju temeljnu odgovornost štititi njihove osobne podatke", izjavio je njujorški državni odvjetnik Eric Schneiderman.  "Omekšavanju" stava regulatora svakako neće pomoći ni tajno snimljena snimka emitirana u utorak. Na njoj Alexander Nix, u utorak suspendirani direktor Cambridge Analytice, tvrdi kako je digitalna kampanja koju je kreirala njegova tvrtka imala odlučujuću ulogu u pobjedi Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima prije godinu i pol, prenosi Reuters. Nix u toj snimci tvrdi kako je Cambridge Analytica obavila sva istraživanja, analize i identificiranja potencijalnih Trumpovih glasača za digitalnu i televizijsku kampanju.

 

9,1 posto

oslabila je dionica Facebooka u dva dana i najpovoljnija je od IPO-a iz 2012. godine

Također je otkrio da se s Trumpom dok je bio kandidat Republikanske stranke susreo "mnogo puta". U priopćenju je tvrtka istaknula kako Nixove tvrdnje ne predstavljaju njezine vrijednosti i poslovanje, a njegova suspenzija odražava ozbiljnost situacije kako tvrtka vidi ovo kršenje zaštite osobnih podataka. Za to vrijeme cijena Facebookove dionice ubrzano tone na burzi zbog bojazni ulagača da će se ova afera loše odraziti na reputaciju kompanije, otjerati oglašivače i dovesti do oštrije regulative. Ne treba zanemariti ni mogućnost da FTC u slučaju utvrđivanja kršenja sporazuma o zaštiti podataka iz 2011. "opali" kompaniju s kaznom od nekoliko milijardi dolara.

Ublažavanje pada
U utorak je dionica na burzi oslabila dodatnih 2,5 posto, pa je Facebook samo u ponedjeljak i utorak izgubio na burzi 60 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. U Financial Timesu su izračunali da je dionica najveće društvene mreže trenutno najjeftinija od kako je kompanija izašla na burzu 2012. godine. Naime, trenutni omjer cijene i zarade spustio se na 18 što znači da ulagač prilikom kupnje dionice plaća 18 dolara za dolar Facebookove dobiti. Analitičari smatraju da će to dijelom ublažiti daljnji pad.

Komentirajte prvi

New Report

Close