Invazija na Europu: Kinezi su proširili luku. Novi terminal za još 5100 automobila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2024. u 11:37
FOTO REUTERS/Cathrin Mueller/Ilustracija

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je 2019. da je Pirej “važno čvorište za brzo kopneno-morsko povezivanje Kine s Europom”.

Grčka luka Pirej otvorila je u srijedu novi terminal za automobile koji bi trebao povećati kapacitete za trgovinu, uz podršku većinskog vlasnika, kineskog logističkog diva Cosca.

Lučka uprava proširila je terminal za gotovo 40.000 kvadratnih metara, na 100 tisuća kvadratnih metara, u sklopu obaveza iz ugovora o koncesiji.

Grčka je bila prisiljena privatizirati prometnu infrastrukturu kako bi osigurala pomoć Europske središnje banke (ECB), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske komisije u dužničkoj krizi. Godine 2016. prodali su dvotrećinski udio u luci Pirej kineskom Coscu.

Grčka podružnica kineskog logističkog diva Cosca uložila je u proširenje terminala 20 milijuna eura, osiguravši prostor za još 5.100 automobila.

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je 2019. da je Pirej “važno čvorište za brzo kopneno-morsko povezivanje Kine s Europom”.

Na svečanosti otvaranja proširenog terminala bili su grčki ministar pomorstva i otočne politike Christos Stylianides i ministar nacionalnog gospodarstva i financija Kostis Chatzidakis, te kineski veleposlanik u Grčkoj Xiao Junzheng i predsjednik lučke uprave Zeng Gang.

Pirej je u 2022. dijelio deveto mjesto s njemačkim Bremerhavenom na ljestvici najprometnijih luka u EU, s pretovarena 42 milijuna tona tereta, prema podacima Eurostata.

Komentirajte prvi

New Report

Close